Conreant futur
Taller d’agricultura
Aprenentatges valuosos per repensar un futur sostenible per a la vida al planeta.
Com vivien els nostres avis i besavis pagesos? Com treballaven la terra? D’on venia el que menjaven i d’on ve ara? Fem un viatge al passat i alhora ens imaginem com serà el futur. Amb l’observació i el diàleg descobrirem com es treballava la terra per obtenir-ne l’aliment al llarg del cicle d’un any.
Coneixerem la feina i la vida de les famílies pageses centrada en tres conreus: la vinya, el blat i l’olivera i veurem la transformació d’aquestes matèries primeres en vi, farina i oli, elements centrals de la nostra dieta mediterrània. Descobrirem quines eines i estris utilitzaven els pagesos per cultivar la terra i produir el seu aliment, recuperant els valors imprescindibles que regien la seva vida i feina: l’esforç, l’estalvi, la previsió, el no llençar res… I, sobretot, el fet de tenir cura de la terra, allò que els garantia la seva subsistència.
Parlarem de l’evolució de l’agricultura amb la revolució verda, comparant l’agricultura intensiva i l’agroecologia. Acabarem visitant l’hort del museu, coneixent en directe els principis de l’agricultura ecològica, els productes de temporada i aprenent, d’una manera divertida, com traduir aquests coneixements a la pràctica del nostre dia a dia.
EDS
Competències referents a l’educació pel desenvolupament sostenible
Competència de pensament sistèmic
Competència d’anticipació
Competència estratègica
Competència de col·laboració
Competència de pensament crític
Competència d’autoconsciència
ODS
Objectius de Desenvolupament Sostenible
– Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible.
– Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats.
– Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i nenes.
– Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.
– Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de la biodiversitat.
Objectius
Conèixer com es treballava la terra antigament i com s’obtenien la farina, l’oli i el vi.
Conèixer què suposava l’agricultura en l’alimentació de les persones.
Aprendre a respectar les plantes i éssers vius de l’hort.
Generar consciència sobre els reptes de futur vinculats a l’alimentació sostenible.
Comprendre les característiques de l’agricultura intensiva i les de l’agroecologia.
Fomentar l’esperit crític i el treball cooperatiu.
Lloc
L’Espluga de Francolí
Durada
1.30 – 2 h
Tarifa
3,90 € per alumne
Nivell
2n EP, CM, CS, ESO, CF, EE
Disponibilitat
Durant tot el curs escolar
Grups
Grup-classe
Més informació i reserves
educacio@museuterra.cat
977 870 576
Prereserveu l’activitat o sol·liciteu més informació i ens posarem en contacte amb vosaltres.
Informació bàsica sobre el tractament de dades (Reglament (UE) 2016/679)
Pot consultar el text complet de la política de privacitat en aquest enllaç
Responsable del tractament | Us informem que la FUNDACIÓ CARULLA (d’ara endavant FC) amb domicili al carrer dels Almogàvers, 214, 08018, Barcelona, i de la qual també forma part el MUSEU TERRA, carretera de Montblanc, 35, 43440 de l’Espluga de Francolí, és l’entitat responsable del tractament de les vostres dades personals. |
Finalitat | Enviament de comunicacions informatives. |
Legitimació | Consentiment de la persona interessada. |
Destinataris | A banda d’aquest ús, les dades no es cediran a tercers, llevat que ho exigeixi una llei o sigui necessari per complir amb la finalitat del tractament. |
Drets | Accedir, rectificar i suprimir dades, així com la resta que s’expliquen en la política de privacitat. |