Sabíeu que més de la meitat de la població mundial viu en ciutats? I que es preveu que cap a l’any 2050 aquesta xifra arribi al 70%? Malgrat que les ciutats ocupen només el 3% de la superfície terrestre, gasten entre un 60% i 80% del consum d’energia i generen el 75% de les emissions de carboni. És per això que és molt important aconseguir una correcta planificació i gestió urbana per tal que aquests espais siguin més sostenibles, resilients, segurs i inclusius.

A més a més, també cal tenir presents les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat: es calcula que hi ha 828 milions de persones que viuen en barris marginals i aquesta xifra augmenta dia rere dia. És important que les persones puguin gaudir d’una millor qualitat de vida, generant prosperitat compartida i estabilitat social. I això no serà possible si no es fa des d’una mirada ètica i sostenible que respecti el medi ambient.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Carro de passeig

Mercat de Santa Coloma de Queralt

L’hort

CONTEN I DIUEN…

En Liam viu en una ciutat grisa, plena de fum i on la gent viu tancada a casa, però un dia troba quatre herbes en un racó. Voleu saber què farà el protagonista del conte El jardí curiós? Un conte de Peter Brown de l’Editorial Takatuka basat en un fet real.

En aquest vídeo el teniu explicat.

El lloc on viviu és avorrit i trist o està ple de parcs, places, horts i jardins? Sabríeu dibuixar el vostre espai verd preferit? Si voleu imitar en Liam cuideu o regueu algun arbre o planta. Compartiu les fotos i dibuixos amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJoc a les xarxes socials.

CÀMERA, ACCIÓ!

Mireu què li passa al sol en el curt Contaminated Area. Què li molesta?

I, a vosaltres, què us agrada i què no de la ciutat on viviu o teniu a prop? Què canviaríeu? Com voldríeu que fos? Què hi trobeu a faltar?

Us proposem construir la vostra ciutat ideal amb cartró, un material ben fàcil d’aconseguir i de reutilitzar.

VA D’ART!

L’artista Agnes Denes va crear un bosc a la ciutat de Nova York. Va transformar un espai àrid, sense arbres, en un gran bosc. Sabeu per què ho va fer? Per oferir a les persones un espai de bellesa per poder visitar i gaudir. A vegades a les ciutats hi ha poques zones verdes però són molt importants per mantenir l’aire que respirem ben net. Us proposem, si teniu un balcó, terrassa o alguna finestra amb espai, que creeu el vostre petit espai natural, plantant flors per tenir zones ben boniques i alegres.

Ep, i recordeu que cal regar-les i cuidar-les!

ET SONA?

N’esteu tips del soroll, les presses i el fum de la ciutat? Sempre podeu anar al camp com aquest cargol… si més no, d’excursió!

Trobareu altres cançons vinculades als ODS en la nostra llista de Spotify.

BONES PRÀCTIQUES

I nosaltres, què podem fer perquè les comunitats siguin més sostenibles? Des de compartir el cotxe a utilitzar el transport públic o, simplement, utilitzar les cames fent salut. Una altra idea és formar part d’alguna associació d’algun tema que us apassioni i així enfortir el teixit cooperatiu a la ciutat. Ah i, gairebé se’ns oblida: què us semblaria fer un hort urbà? A l’ODS 2 us vam proposar sembrar alguna llavor que tinguéssiu per casa. Què us semblaria fer un pas més i cuidar un hort? Què millor que cultivar alguns dels aliments que mengeu i així esdevenir una mica més autosostenibles?

Mireu aquest article de Fundesplai sobre com fer un hort al balcó. Hi trobareu informació molt interessant.

A la fotografia podeu veure l’hort de l’Hotel Wellington de Madrid.

PER SABER-NE MÉS…

Us proposem que visiteu la web Objectiu 2030 del Club Súper 3 on trobareu vídeos dedicats a cada ODS. El Toni Pujol, tècnic d’ecologia urbana, us donarà pistes en aquest episodi sobre com potenciar ciutats més sostenibles.

Us agradaria descobrir com eren alguns llocs de la ciutat de Barcelona fa 25 anys i com són actualment? A través d’aquest interactiu del diari ARA tindreu l’oportunitat de fer un viatge en el temps. Quines diferències hi trobeu?

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!