Sabíeu que actualment al món es produeix la quantitat necessària d’aliments per alimentar a tothom? Tot i així, encara hi ha 821 milions de persones que passen fam o el que és el mateix: 1 de cada 10. Això és degut, principalment, a diversos motius: les males pràctiques d’agricultura, que fan que moltes terres deixin de ser fèrtils, el malbaratament alimentari (es calcula que un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per ningú), el monocultiu fruit de l’apropiació de terres per part d’empreses estrangeres que dificulta l’accés al conreu de camps per una agricultura més local. I també les guerres, ja que per una banda provoquen una destrucció del medi ambient (vital per cultivar aliments) i per altra banda, afecten directament a la disponibilitat d’aliments.

Com podeu veure, la fam al món és un problema conformat per molts d’altres. Ara bé, la gran esperança és que actualment ja tenim la capacitat de produir aliments per alimentar a tothom, ara es tracta que aquests aliments puguin arribar arreu per tal que no hi hagi aquesta desigualtat.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

L’hort de l’MVR

La cuina

El rebost

CONTEN I DIUEN…

L’Hugo és un nen que viu al carrer i coneix un amic molt especial. Us agradaria descobrir la seva història? Hugo tiene hambre, de Silvia Schujer i Monica Weiss.

CÀMERA, ACCIÓ!

One human family, food for all és un curtmetratge que ens mostra la relació dels humans amb el menjar. Què passa en el vídeo? Fixeu-vos bé amb els detalls: el color de les imatges al principi i al final, la cara de les persones o les culleres que utilitzen.

Imagineu-vos que us trobeu dins del curtmetratge, com actuaríeu vosaltres? Què faríeu si no arribéssiu al menjar? Podríeu ajudar els altres d’alguna altra manera i aconseguir que tothom pogués menjar? Podríem fer-ho també a la vida real?

VA D’ART!

L’artista Peter Menzel va fotografiar 30 famílies de 24 països al costat dels aliments que menjaven durant una setmana. L’objectiu era mostrar les grans diferències culturals i econòmiques del món a través del menjar. Totes les imatges, juntament amb escrits d’escriptors i especialistes i fotografies de les famílies menjant o fent la compra, es recullen en el llibre “Hungry Planet”, editat per l’escriptora Faith D’Aliusio. Creieu que eren molt diferents les imatges segons el país que representessin? Us convidem a entrar la web del projecte i descobrir-ho!

Sabríeu dir de quina zona del món són les famílies només veient les imatges? Fixeu-vos bé amb la quantitat de menjar, de quin tipus és, si tenen aliments frescos, envasats, si mengen molta carn o peix… Després podeu mirar el lloc concret d’on són les famílies, a veure si us heu apropat a la resposta!

Us animeu a fer la vostra pròpia foto? Podeu observar si la vostra imatge s’assembla a la d’alguna de les famílies que va fotografiar Peter Menzel. Compartiu-la a les xarxes amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.

ET SONA?

Us proposem escoltar la cançó Siembra del grup Rialengo i que us deixeu meravellar per les imatges que l’acompanyen.

Quan mengeu us pareu mai a pensar com s’han produït els aliments? L’agricultura, des dels nostres avantpassats neolítics, ha sigut una activitat bàsica per la societat. Tot i que ha canviat molt al llarg del temps, ara s’estan repensant les pràctiques perquè sigui més ecològica i sostenible. La dels pagesos i pageses és una feina imprescindible perquè puguem menjar, però que sovint està poc reconeguda. La cançó és un homenatge als petits agricultors, aquells que ens aporten l’aliment i que també cuiden la terra.

Després d’aquesta cançó no us venen ganes de sembrar? Us animem a plantar alguna llavor que tingueu per casa, pot ser de gira-sol, de tomàquet, de pebrot… i una vegada plantada, la lliçó més gran de totes: a esperar! Podeu anar fent les fotos del procés de creixement i compartir-les, com hem fet nosaltres amb el pebrot.

Podeu preguntar als avis, als familiars o als veïns si tenen hort i com és la feina que fan, com hauríeu de plantar les llavors i després cuidar-les. Feu-los preguntes per conèixer com és la feina al camp. De ben segur que podreu aprendre moltes coses valuoses i interessants i, a més, passar una bona estona amb la família.

També trobareu altres cançons relacionades amb els 17 ODS en aquesta llista que hem creat.

BONES PRÀCTIQUES

A l’hort i jardí etnobotànic del museu hem creat un projecte conjuntament amb la Cooperativa l’Aresta i Els Corremarges per potenciar l’agricultura ecològica, recollint els sabers de la nostra comarca. Sabíeu que hi ha plantes que tradicionalment s’han anomenat “males herbes” però que en realitat es poden menjar, i fins i tot, algunes tenen propietats medicinals? O que hi ha plantes que ajuden a que s’apropin insectes que són beneficiosos per a l’hort? Si teniu ganes de descobrir tot això i alguna sorpresa més, us hi esperem!

I vosaltres què hi podeu fer des de casa? Menjar de temporada i de proximitat és un gran pas. D’aquesta manera donem suport als pagesos de la zona i ajudem a que el nostre territori sigui més viu i sostenible. Però, com sabem que el que estem consumint és de temporada? Descobriu-ho en aquest interactiu del Diari Ara.

I sobretot, recordeu: si teniu algun aliment que està a punt de fer-se malbé, sempre és divertit buscar noves maneres de cuinar-lo. En un restaurant no demaneu més del que creieu que podeu menjar i, si us sobra menjar, demaneu-lo per emportar. Cada granet de sorra compta.

Us convidem a cuinar amb productes de temporada i a compartir una foto d’un plat del vostre dinar o sopar amb el menjar fent cares com si fóssiu l’artista Arcimboldo.

Pengeu la vostra creació amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC a les xarxes socials i participeu en el sorteig.

PER SABER-NE MÉS…

A la web del Museu de la Vida Rural podeu llegir articles que ens ofereixen reflexions per un futur més sostenible. Llegiu Cuina resilient i descobriu totes les aportacions posant l’etiqueta #AlimentacióResilient a les xarxes socials.

Al programa Fam Zero de l’Objectiu 2030 del Club Súper 3 podreu veure una entrevista a Mireia Angerri, presidenta delegada de Mans Unides Barcelona, on explica què és la fam, quines en són les causes, i altres qüestions molt interessants.

Mireu aquest vídeo que explica com pot afectar-nos portar aliments que estan molt lluny de nosaltres.

Mireu quin repte se’ls planteja a varis nens i nenes amb el seu propi berenar. Com ho resoldran?

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!