El canvi climàtic, convertit ja en una emergència climàtica, afecta a tots els països de tots els continents. En els darrers 100 anys la temperatura de la Terra ha augmentat gairebé 1ºC, fet que ha provocat canvis considerables: el nivell del mar ha augmentat a causa del desglaç del gel de l’àrtic, els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems provocant grans sequeres o grans inundacions i les estacions ja no són com eren abans.
Com a conseqüència de tot el que està passant han aparegut diferents moviments socials que tenen per objectiu conscienciar a la població sobre aquesta problemàtica i trobar noves maneres més sostenibles de relacionar-nos els uns amb els altres i amb l’entorn, per tal de minimitzar, tant com sigui possible, els efectes del canvi climàtic. Segurament heu sentit a parlar alguna vegada de les energies renovables, que ara mateix són una de les grans opcions que tenim a l’abast per poder reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que produïm.
L’emergència climàtica és un repte que implica a tothom i cada acció que puguem fer és determinant per avançar cap a un món més sostenible.
EL REPTE
Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.
Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
EL MUSEU EN IMATGES!
El carro
El càntir
El cistell
CONTEN I DIUEN…
Coneixeu la Greta Thunberg? Un divendres, quan tenia quinze anys, es va plantar davant dels polítics del seu país (Suècia) amb un cartell que deia «Vaga escolar pel clima». Molts estudiants d’arreu del món van fer el mateix i així va néixer el moviment #FridaysForFuture. S’han escrit molts llibres explicant la seva història.
Us recomanem Greta. La lluita d’una nena per salvar el planeta de Jeannette Winter.
I vosaltres, què hi dieu? Inventeu-vos un cartell amb un missatge important i envieu-nos la foto amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
CÀMERA, ACCIÓ!
Al curt animat Espero? (Hope?) podeu descobrir la història de la Terra, que vivia molt tranquil·la, fins que un dia va aparèixer algú. Qui acompanya la Terra? Què li acaba passant? De qui són culpa els problemes que té la Terra en aquesta animació?
I en la vida real, l’estem tractant bé? Podeu pensar en tot el que hagueu sentit sobre què li està passant a la Terra, buscar informació i comentar-ho amb la vostra família i amistats. I entre tots i totes imaginar què podeu fer en el vostre dia a dia per contribuir a millorar la salut del nostre planeta.
Imagineu-vos que us podeu comunicar amb la Terra a través d’una carta. Ja hi ha molts nens i nenes arreu del món que ho estan fent, vosaltres què li diríeu? Podeu escriure una carta d’amor, d’esperança o explicant-li quines coses esteu fent per millorar la seva salut. Ens agradaria que les compartíssiu i poder-les llegir!
VA D’ART!
Heu sentit a parlar alguna vegada de l’art urbà o n’heu vist alguna obra? Us presentem un artista que s’hi dedica: aprofita espais públics per realitzar les seves obres amb temes socials i ambientals. El seu nom artístic és Pejac i creu que l’art urbà no està fet per decorar o fer bonic sinó que és una manera de protestar i fer reflexionar. Fixeu-vos bé amb l’obra The world going down the drain, què hi veieu? Què li està passant al mapa del món?
Una altra de les seves obres és Rotation. L’obrà està feta a Jordània, un país on han arribat milions de persones refugiades de Síria i Palestina que han hagut d’abandonar les seves cases per culpa de les guerres, la fam… Sabeu que en els últims anys ja hi han hagut persones que han marxat dels seus països per culpa de l’emergència climàtica? Són els refugiats climàtics o ambientals. Per què us sembla que en aquesta obra és un nen el què aguanta el món?
Podeu buscar informació de l’artista i les seves obres i veureu que no només fa art al carrer. Ara us proposem que us convertiu en artistes urbans! Però, com que no podem anar pintant les parets del carrer sense permís, fixeu-vos en quina iniciativa va tenir Pejac durant el confinament: pintar les finestres! Van participar-hi persones de tot el món. Podeu agafar pintura especial per a vidres (temperes sòlides, retoladors de pissarra…) i començar a crear. Què us sembla si la vostra obra porta un missatge de protesta relacionat amb la cura del nostre planeta?
ET SONA?
Volem tenir una terra més sana el dia de demà? Encara som a temps de tenir cura del nostre planeta? Somiem que sí amb la cançó No ens desdibuixeu, del Petit Taller de Cançons.
O escolteu la nostra llista d’Spotify:
BONES PRÀCTIQUES
Sabíeu que l’any 2019, durant la primera edició del FES –Festival d’Educació per la Sostenibilitat– vam declarar l’emergència climàtica? Amb aquest manifest ens comprometem a treballar i donar suport a la nostra comunitat cultural i educativa així com als responsables públics corresponents per fer front a aquesta emergència i busquem l’aliança i la col·laboració amb tots aquells i aquelles que estan treballant en la mateixa línia.
I vosaltres, què hi podeu fer des de casa? Per contribuir a disminuir els efectes del canvi climàtic és molt important sumar totes aquestes idees: comprar i menjar de temporada, aplicar les 3 erres (reduir, reutilitzar i reciclar) i descobrir-ne de noves, organitzar recollides de deixalles a la natura… I a més a més, recordeu que també podeu actuar com agents de canvi, sensibilitzant a la gent del vostre voltant.
És per això que us animem a declarar també vosaltres l’emergència climàtica a través de la Carta a la Terra. Ja hi ha molta gent implicada. Sigueu creatius i creatives i així tindreu més impacte! Pot ser un pòster, una representació, una pel·lícula, un poema… Compartiu-la també amb nosaltres amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
PER SABER-NE MÉS…
De nou, un capítol més de l’Objectiu 2030. Aquesta vegada podreu escoltar l’entrevista amb la Mar Mirabete, portaveu dels Fridays for Future Barcelona, que conjuntament amb el Joan Cirera explicaran quins efectes té el canvi climàtic, com afecten a la vida de les persones i de quina manera podem actuar nosaltres per crear un món més sostenible.
Sabeu quins són els tresors que ajuden al planeta a mantenir el clima? Els podeu descobrir al programa especial de l’Info K dedicat al canvi climàtic. Un cop els hagueu descobert, ens sabríeu dir quins són per a vosaltres els tresors del nostre planeta? Us podeu gravar i compartir el vídeo amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
Conegueu el cas del Dust Bowl la catàstrofe ecològica i humanitària ocorreguda durant els anys 30 als Estats Units d’Amèrica com a conseqüència dels mals usos agrícoles, agreujada pels efectes de la Gran Depressió generada pel Crac del 29. Es tracta del primer cas extensament documentat sobre refugiats climàtics.
Al Museu de la Vida Rural vam produir i exposar l’exposició The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la durant el 2018.
El Dust Bowl és un exemple paradigmàtic de la falta d’entesa entre els humans i la naturalesa i de com es pot ermar la terra agrícola abocant a grans masses de població a una migració dramàtica per factors climàtics. Casos que es tornen a repetir actualment en diferents llocs del món a causa del canvi climàtic.