El Festival
El FES és una proposta singular del Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla, una festa.
Durant dos dies, podreu conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l’educació cultural per la sostenibilitat.
Al FES hi trobareu, música, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l’aire lliure, espectacles, menjar ecològic i, sobretot, espais de trobada i creació de sinergies.
A qui va dirigit?
A les comunitats educatives, a professionals de l’educació en el lleure, de l’educació al llarg de la vida, a les famílies i a totes les persones interessades en la cultura que transforma!
Quan?
6 i 7 de setembre de 2019
Mūtāre - FES
Després del moviment mūtāre que situa la cultura com a factor clau de transformació i de la jornada Mutare Educació que va aprofundir en les relacions entre ambdós sectors, el FES situa ara la sostenibilitat com a repte cultural, educatiu i social compartit.
Divendres 6 de setembre
17.30 h - Benvinguda i presentació
Marta Esteve i Gemma Carbó
La cultura declara l’emergència
18 h - Construïm Mirades
Constuïm Mirades – Poesia visual sostenible
Presentació del projecte. Construïm Mirades és un col·lectiu fotopedagògic nascut de la inquietud d’incidir en comunitats d’aprenentatge generant processos de consciència a través de la fotografia, així com de les ganes de retornar als punts d’origen les imatges resultants del procés.
18.30 h - Aventures d'aprenentatge
Mar Esteve, Montse Bosch i Gemma Redortra
Les aventures que Mar Esteve relata són una pràctica transformadora que converteix els infants en protagonistes actius del seu aprenentatge i que inspira una reflexió profunda sobre què significa educar. Montse Bosch dialoga amb ella des de l’experiència docent.
18.30 h - Espectacle infantil: Dr. Trash
Dr. Trash de la Companyia Struc.
Cada any es produeixen al mon 10 mil milions de tones de residus urbans. El Dr. Trash esta buscant la solució a aquest problema mediambiental. Al seu laboratori realitza els experiments màgics més delirants e insospitables però per resoldre-ho necessita la vostra ajuda. Voleu formar part del seu equip? Al seu costat descobriràs on es troba la força per acabar amb tanta brossa.
Dr. Trash de Gilbert Trilles, Meritxell Fernández a càrrec de la Companyia Struc.
20 h - Cinema i vida rural
Ramon Espelt – Cinema i vida rural: cicles, línies i xarxes
El cinema reprodueix i documenta de manera estètica les nostres maneres de mirar la natura que son alhora, expressió de les relacions socials i culturals que ens defineixen com a espècie. Es per això, un recurs essencial per a l’educació i el gaudi que val la pena conèixer a partir d’un tria acurada de títols i fragments.
Durant tot el dia
Gustus – Food truck ecològic
La Marian fa temps que treballa amb productes ecològics i de proximitat per oferir des de la seva caravana una experiència gastronòmica a l’aire lliure.
Marinva – Joc educatiu per la sostenibilitat
Jugant la gent s’entén, es comunica, es mostra, aprèn, es desinhibeix, es motiva, s’esforça, passa a l’acció, es vincula, es compromet, coopera, riu! Assajarem una proposta de joc educatiu per la sostenibilitat.
Dissabte 7 de setembre
11 h - Eulàlia Bosch
Eulàlia Bosch – Homenatge als elements
Les arts i les ciències són dues cares de la mateixa moneda, maneres d’apropar-nos al coneixement i de fer-nos les preguntes pertinents per educar formes de vida més sostenibles. Homenatge als elements, l’obra d’Eugènia Balcells ens serveix com a referent de noves maneres d’observar el món que ens envolta.
11 h - Educació mediambiental, una mirada al futur
Cel Rogent, PNIN Poblet i Camp d’aprenentatge dels Monestirs del Cister – Educació mediambiental, una mirada al futur
L’educació mediambiental te una llarga trajectòria a Catalunya i ha estat sempre un àmbit de renovació educativa. A la Conca de Barberà, el Paratge Natural de Prades i el Camp d’Aprenentatge del Cister treballen de manera coordinada per oferir propostes singulars a partir del contacte directe amb la natura.
Amb diferents elements que s’han recollit prèviament al bosc de Poblet: pinyes, fulles, branquetes, aglans, etc. marcarem les formes i les textures sobre una peça de fang, que farà de motlle. Després l’omplirem amb guix i cadascú obtindrà la figura de les textures que ha triat, creant una obra d’art amb elements naturals.
11.45 h - El MVR i l'Educació Cultural per la Sostenibilitat
Museu de la Vida Rural i Fundació Carulla
El museu presenta el seu nou projecte educatiu: Educació Cultural per la Sostenibilitat.
12.30, 13 i 13.30 h - Tastets d'activitats educatives del MVR
Tastets de les nostres propostes educatives que combinen sempre l’experimentació, l’observació i la reflexió conjunta per educar mirades crítiques i creatives per a un futur més sostenible. En mostrarem algunes d’elles: “Plàstic”, “Agricultura”, “Ecologia cultural”, “El Bosc” i “Herbari fotogràfic”.
16 h - Cleanwave
Out of plastic
Cleanwave és un moviment dinàmic de persones amb idees afins que reconeixen la necessitat urgent d’oferir una alternativa sostenible a les botelles de plàstic d’un sol ús que es puguin utilitzar a Balears i més enllà. Les illes de Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca són la plataforma de llançament per a un moviment global que troba en l’educació una eina fonamental.
17 h - El jardí de la Joanina
El jardí de la Joanina
Aquest projecte vincula la literatura infantil al desenvolupament de la capacitat de pensar dels nens i les nenes. El conte del que parteix forma part del Moviment Filosofia Lúdica que proposa jugar a pensar i pensar jugant. Nens i nenes de 3 a 11 anys han estat pensant, imaginant, creant, tenint cura i utilitzant jardins en els seus entorns, acompanyats de persones adultes amb qui comparteixen aquesta aventura. Al final del llibre s’inclou un apartat amb orientacions per tractar algunes de les qüestions plantejades en el conte i per sumar-se al projecte de crear jardins al voltant del planeta.
17 h - Carles Puche
Carles Puche, il·lustrador científic.
Els experts asseguren que ja no s’hi és a temps, hom ha abusat dels recursos naturals sense límits i els vestigis de l’abús (a hores d’ara impossibles d’amagar), són contestats per joves ciutadans del món, liderats per la sueca Greta Thunberg que no estan disposats a acceptar una herència de devastació. Enmig d’una creixent atmosfera d’auguris catastròfics, Carles Puche (Pobla de Segur, 1949) no s’ha cansat de fer punta als llapis i, dia rere dia, fer de la natura el seu motiu d’atenció preferent.
18 h - La Panera Educació
La Panera Educació – Natural / Artificial
En moltes ocasions ens trobem amb el que és natural, adulterat, i allò artificial, revestit d’una certa aura natural; tot dependrà d’on es posi l’accent. En el món actual, basat en les lleis de mercat, les modes de consum oscil·len entre aquests dos pols: productes naturals, saludables, orgànics i ecològics, que a la vegada siguin accessibles, fàcils d’administrar, assequibles i tecnològics. Una proposta de La Panera Educació per als més petits de tots.
18 h - Projecte EDRA, Drac Actiu
Projecte EDRA de Drac Actiu
El projecte EDRA us presenta el món de les abelles des d’una mirada propera i vivencial. Durant tot el dia les abelles seran al museu.
19 h - L'Aresta
L’Aresta – Alimentació sostenible
D’on ve el que mengem? Consum conscient i alimentació
Al llarg d’aquesta xerrada participativa reflexionarem sobre el consum d’aliments a nivell personal i domèstic. Vincularem el consum amb la producció, la distribució i la generació de residus en el sistema alimentari industrial i ens acostarem a l’agroecologia a travès de dinàmiques participatives. Una agricultura ecològica, de proximitat amb criteris de justícia social per la pagesia és essencial per la sostenbilitat del planeta.
L’Aresta és un projecte agroecològic, cooperatiu i autogestionari que té com a objectiu promoure l’agroecologia, la sobirania alimentària, la cooperació social i un món rural viu. Realitzen activitats i tallers a escoles, instituts i altres centres formatius per donar a conèixer i experimentar, mitjançant dinàmiques participatives, l’agroecologia, el cooperativisme i l’autogestió.
20 h - Fundació Pau Costa
Fundació Pau Costa –Els boscos Mefiterranis el foc i tu – Mefitu
El foc ha estat sempre present al món rural i no sempre de manera negativa. La Fundació Pau Costa treballar per explicar-ne les seves virtuts i evitar els grans focs que amenacen molt especialment la zona del mediterrani en moments d’emergència climàtica.
Taller interactiu crema controlada
El MeFiTu, els boscos mediterrànis, el foc i tu, és el programa formatiu i educatiu de la Fundació Pau Costa, per a la sensibilització ambiental sobre l’ecologia dels incendis forestals dirigit a escolars i a la societat en general.
Els participants del taller prepararan uns arbres de paper i cartró, després es constuiran dos escenaris de dos boscos diferents que serviran per desenvolupar l’explicació, on hi intervindran varis elements.
22 h - Marc Parrot
Marc Parrot – Refugi
No hi ha cap projecte de Marc Parrot que no estigui estudiat amb detall per acompanyar el públic al seu univers particular. A través de les cançons del nou disc, però sempre mitjançant recursos musicals i escènics, unes vegades més visibles i d’altres més encoberts, procura que cadascú hi arribi a la seva manera. Marc Parrot ofereix aquesta proposta en espais especials i íntims. En aquest cas, el jardí del museu serà el refugi on, a través de les cançons, ens sentirem convidats a participar d’aquest viatge.
Refugi s’agermana plenament amb la filosofia del FES i és que el valor de la vivència artística d’aquest concert busca activar els ressorts emocionals, sensorials i, en definitiva, vitals, per comprendre’ns una mica millor com a individus i també com a col·lectiu que viu en un context concret, en el món que habitem, per trobar equilibri i sostenibilitat a tots els nivells.
Durant tot el dia
Guixot de vuit – Jocs infantils amb materials reciclats
Guixot de 8 converteix el joc en un espectacle de carrer. Ho fa recollint el testimoni dels jocs populars i de cucanya tan arrelats al nostre país però ho fa amb jocs originals, de fabricació pròpia i construïts amb materials recuperats, primer, procedents del drapaire i, després, de les deixalleries de la Mancomunitat la Plana.
Gustus – Food truck ecològic
La Marian fa temps que treballa amb productes ecològics i de proximitat per oferir des de la seva caravana una experiència gastronòmica a l’aire lliure.
Drac Actiu – Projecte EDRA, el món de les abelles (dissabte tarda)
El projecte EDRA presenta el món de les abelles des d’una mirada propera i vivencial.