Us heu preguntat alguna vegada què tenen en comú els hospitals, les escoles, els ports i els aeroports? Tots són instal·lacions que ofereixen serveis necessaris per poder desenvolupar activitats importants en la nostra vida quotidiana. L’ODS 9 ens parla de totes aquestes infraestructures i té com a objectiu construir-les de manera sostenible, promovent una industrialització inclusiva.
Avui en dia, les infraestructures bàsiques com les carreteres, les tecnologies de la comunicació i la informació, el sanejament, l’energia elèctrica i l’aigua, segueixen sent escasses en diversos països empobrits. És necessari treballar per poder aconseguir que aquestes estructures hi arribin, ja que la majoria estan relacionades amb els drets més fonamentals. Ja s’han fet alguns avenços però encara queda un llarg camí per recórrer. Us animeu a descobrir noves propostes perquè sigui possible?
EL REPTE
Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.
Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
EL MUSEU EN IMATGES!
Màquina de segar Trepat
Celler cooperatiu de l’Espluga
El trull
CONTEN I DIUEN…
Deixeu-vos seduir per les il·lustracions i les dolces veus d’aquesta història: La gran fàbrica de les paraules, d’Agnès de Lestrade i Valeria Docampo, de l’Editorial Tramuntana.
Us proposem que us inventeu el nom d’una indústria que fabriqui coses originals, poètiques, màgiques… Compartiu les vostres respostes a la xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
CÀMERA, ACCIÓ!
La protagonista d’aquesta història és una nevera. Quin problema té? S’acaba solucionant? Moltes vegades quan se’ns espatlla alguna cosa ràpidament en comprem una de nova. Però, sovint, es podria arreglar abans de llençar.
Heu sentit a parlar de l’economia circular? És un model inspirat en com funciona la natura i que té com a objectiu minimitzar els residus i maximitzar la reutilització i el reciclatge tendint al residu zero. Així donem una segona vida als objectes i no utilitzem tants recursos de la terra. Se us acut alguna idea per donar una segona vida a algun objecte que tingueu per casa? Compartiu les vostres creacions!
VA D’ART!
Alexis Christodoulou és un artista que ha utilitzat l’arquitectura imaginària en moltes de les seves obres. Treballa amb representació 3D, la utilització de flors i la creació de paisatges de somni.
Imagineu-vos alguna zona que tingueu a prop de casa que no us agradi gaire i intenteu dibuixar-la incorporant elements que us agradin, per exemple flors o arbres. Com l’Alexis, creareu el vostre propi paisatge!
ET SONA?
Si teniu ganes de relaxar-vos, tanqueu els ulls i deixeu volar la vostra imaginació escoltant una cançó de la pel·lícula Charlie i la fantàstica fàbrica de xocolata.
També la trobareu en la nostra llista de Spotify dedicada als ODS.
BONES PRÀCTIQUES
I nosaltres, què hi podem fer? Tenim unes quantes idees per compartir-vos, preneu nota. Per començar, podeu investigar per casa vostra i veure si teniu algun aparell electrònic que no utilitzeu però que encara funcioni: un mòbil, una batedora, una aspiradora, una ràdio… coneixeu a algú que li faria un bon ús? Podeu regalar-li!
En cas que us hagueu trobat amb un aparell que no funcioni, podeu mirar d’arreglar-lo o, si veieu que ja no és possible que torni a funcionar, podeu mirar de reutilitzar-lo d’alguna manera i sinó portar-lo al punt verd més proper perquè es pugui fer un bon procés de reciclatge.
PER SABER-NE MÉS…
Un episodi més del Club Súper 3!
En aquest cas, la Lourdes Mourelo d’Ajuda en Acció Catalunya defineix en què consisteixen les infraestructures i quines són les més importants i les que més es necessiten actualment.
Coneixeu el programa Ja t’ho faràs, de TV3? És un programa de bricolatge basat en el reciclatge de diferents objectes que puguem trobar per casa. Avui us convidem a veure la seva secció Millor que nou on trobareu diversos vídeos que us ensenyaran com reparar electrodomèstics, peces de roba… i així allargar-ne la seva vida.