Avui en dia hi ha, aproximadament, 200 milions de persones que no tenen feina i 780 milions que treballen però no guanyen prou per sortir de la pobresa. Malauradament també hi ha infants que es veuen obligats a treballar, uns 150 milions arreu del món. I és que per aconseguir erradicar la pobresa és imprescindible que els infants no treballin i els adults puguin optar a feines dignes i ben remunerades.

El treball digne implica que totes les persones tinguin oportunitats per dur a terme una feina que els aporti un ingrés just, seguretat al lloc de treball i protecció social per a les famílies; que ofereixi bones perspectives de desenvolupament professional o afavoreixi la integració social. Actualment, la bretxa salarial de gènere a tot al món està al 23%, això vol dir que, de mitjana, les dones cobren quasi una quarta part menys que els homes per fer la mateixa feina. 

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Transportista a l’Espluga de Francolí

La garlopa

Forn de pa Cal Domènech a L’Espluga

CONTEN I DIUEN…

No totes les històries tenen un final feliç. El conte Les catifes voladores, de César Díaz i adaptat per Amnistia Internacional, malauradament no acaba bé perquè està basat en fets reals. Aquí podeu descobrir la història del jove Iqbal Masih, un nen treballador del Pakistan.

I vosaltres, ja sabeu de què voleu treballar? Se us acut un final alternatiu més agradable per al conte de les catifes? Quin títol posaríeu al retrat de l’Iqbal si es tractés d’un quadre? Compartiu les vostres respostes a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenjoc.

CÀMERA, ACCIÓ!

Us proposem mirar i reflexionar sobre aquest vídeo. Què li passa a la protagonista? Mentre compra unes sabates li apareix un fil i l’estira, on arriba? Què troba? Malauradament, darrere la roba o les sabates que comprem, sovint hi ha històries com la que veiem en aquest curt.

VA D’ART!

Les obres de Bansky són molt conegudes. El mural Slave labour està pintat en un centre comercial de Londres, però les seves obres han aparegut en diferents llocs del món. Què representa, Bansky, en aquesta obra? Veiem que el protagonista és un nen. Què està fent?

L’obra es centra en el paper del nen, qüestiona el treball infantil però també el treball esclau en països que anomenem “pobres” on fabriquen productes que després consumim a les societats “riques”.

ET SONA?

Sabíeu que els pagesos de les nostres terres sovint cantaven al ritme que treballaven? Escolteu El ball de la civada, d’En Jep i la Rita, si us interessen les feines del camp.

Si no teniu clar quin serà el vostre ofici, potser us pot ajudar la cançó Quan seré gran, de l’Escola Vedruna-Àngels de Barcelona.

Trobareu altres cançons interessants dels ODS en la nostra llista de Spotify.

BONES PRÀCTIQUES

Ja portem unes quantes setmanes descobrint els diferents ODS i veient la importància dels nostres actes. Avui us volem presentar una frase que potser alguns de vosaltres ja coneixeu: “Pensa globalment, actua localment”. Hem de tenir en compte què passa arreu del món i actuar des del lloc on estem. Imagineu-vos que totes les persones actuéssim així.

Tal i com deia Eduardo Galeano –periodista i escriptor uruguaià–: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites… pot canviar el món”. Què poderós, oi? És per això que, a l’hora de consumir alguna cosa, us animem a preguntar-vos abans si realment és necessari i si consumir-ho provoca l’explotació d’altres persones o del medi ambient, preguntar-vos on està feta la roba que porteu i, en cas d’estar feta molt lluny d’aquí, si podeu trobar alternatives més properes per afavorir el comerç local, de barri. Aquestes són algunes propostes que ens ajuden a caminar cap a un món més just i en equilibri. Ens compartiu les vostres per crear una gran xarxa de bones pràctiques?

PER SABER-NE MÉS…

Podeu veure l’episodi que el Club Súper 3 dedica a aquest ODS. En aquest cas. tindreu l’oportunitat de reflexionar sobre la importància del treball digne i quina és la situació actual a Catalunya en relació a aquest tema. Us animeu a descobrir-ne més?

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!