Segurament molts de vosaltres us heu dutxat amb aigua calenta aquests dies, heu estirat la cadena al lavabo, heu cuinat arròs o pasta amb aigua, o heu begut aigua de l’aixeta. Però, hi ha molta gent que viu sense accés a l’aigua neta, en ciutats sense clavegueram o sense tractament d’aigües residuals. Això té conseqüències molt greus sobre les persones.

Al planeta hi ha suficient aigua dolça per a tothom, però el repartiment d’aigua no és adequat. I s’espera que l’any 2050, com a mínim un 25% de la població mundial visqui en un país afectat per l’escassetat crònica i reiterada d’aigua dolça. La sequera ja afecta a alguns dels països més pobres del món i cada dia moren 1.000 infants a causa de malalties diarreiques per falta d’higiene. Afortunadament, en els últims anys, s’han fet alguns avenços i un 90% de la població mundial té accés a fonts d’aigua potable millorades. Però, com veieu, encara hi ha molta feina per fer.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra per reflexionar sobre l’ús que fem d’aquest bé tan preuat.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

El safareig

El càntir

La bomba d’aigua

I fins i tot, podeu sentir-vos com si fóssiu aigua dins de la sínia.

CONTEN I DIUEN…

Us recomanem que llegiu el llibre Goteta, un àlbum lúdic i poètic de Stéphanie Joire i Laura Fanelli, per parlar del cicle de l’aigua. Goteta fa un viatge apassionant. Des del seu núvol, cau lentament pel cel, fins on deurà arribar? Què li passarà si li toca el sol i s’escalfa?

Voleu seguir de prop el camí de la Goteta? Us proposem un experiment per investigar sobre el cicle de l’aigua.

1. Agafeu una bossa que es pugui tancar bé i dibuixeu-hi amb un permanent el mar, el sol i els núvols.

2. Poseu-hi un dit d’aigua, tanqueu-la bé i pengeu-ho a una finestra on li toqui el sol.

3. Veureu que, quan s’escalfi, l’aigua s’evaporarà i pujaran gotetes ben amunt. Quan es vagi refredant es condensarà l’aigua i, com si fos pluja, tornarà a baixar cap al mar.

4. Compartiu el viatge de la vostra goteta amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC i participeu en el sorteig del premi.

CÀMERA, ACCIÓ!

Mireu quin curt més interessant! Ens parla del mal ús de l’aigua i de qui té el poder de l’aigua. Com interpreteu, vosaltres, la història? Us heu fixat en què passa quan la protagonista canta? De quina manera la música acompanya l’acció? Qui són o qui representen els que capturen l’Abuelita Grillo? Amb el debat podeu reflexionar sobre la visió d’aquest bé comú que és l’aigua i del que depenem completament. És un dret humà? Què passaria si només uns pocs tinguessin el control sobre l’aigua? A qui li pertany realment l’aigua? Podeu imaginar què passaria si, de sobte, l’aigua fos un producte inassequible per a vosaltres?

VA D’ART!

L’artista Olafur Eliasson va fer una instal·lació artística anomenada “Ice watch”, amb la que va deixar blocs de gel al carrer. Per què creieu que ho va fer? Què volia dir-nos?

Us agradaria dibuixar amb gel? Aquí us expliquem com fer-ho. Ens encantarà que ens feu arribar les vostres creacions.

1. Agafeu una glaçonera o pots de iogurt nets, poseu-hi aigua i barregeu-la amb unes gotes de temperes. També podeu fer servir colorants alimentaris.

2. Poseu-ho al congelador. Quan s’hagi refredat i comenci a estar sòlid, punxeu-los amb un bastonet de gelat o un tronquet.

3. Quan estigui congelat, agafeu una cartolina, un cartró o una làmina gruixuda i a pintar!

4. Necessiteu idees? Podeu dibuixar allò que us ha suggerit l’obra d’Olaffur Eliasson, podeu dibuixar alguna història relacionada amb la importància de tenir aigua, podeu dibuixar amb els ulls tancats, podeu fer que una persona doni indicacions i l’altra persona intenti dibuixar-les, podeu deixar el glaçó sobre el full i entre tots agafar el full per un costat i que el glaçó es mogui deixant un rastre de pintura. Experimenteu i passeu-vos-ho bé!

5. Compartiu les vostres creacions artístiques amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC i participeu en el sorteig del premi.

ET SONA?

Us proposem escoltar, sentir i mirar atentament aquesta preciosa cançó del cantautor Manolo Garcia. I si ens faltessis tu? Què ens passaria? Sabríeu fer sorolls de pluja amb la vostra veu o cos? Hi ha algun instrument que us recordi al so de l’aigua?

Podeu escoltar també la selecció de cançons relacionades amb l’aigua en aquesta llista del nostre canal d’Spotify.

BONES PRÀCTIQUES

Sabíeu que a l’MVR recollim l’aigua de la pluja amb una coberta vegetal? L’aigua que recollim l’emmagatzemem i la fem servir per regar.

Us expliquem una altra història ben propera a l’MVR. Al Monestir de Poblet, els monjos es van adonar que gastaven molta aigua, però que en realitat no n’utilitzaven tanta. Van investigar una mica i van engegar el projecte COSMOS per no perdre’n ni una gota i replantejar-se moltes altres coses en clau de sostenibilitat.

I vosaltres, sabeu quanta aigua gasteu cada dia a casa vostra? Us proposem que ho calculeu. Podeu entrar en aquesta web per fer-ho.​

Un cop calculat, penseu entre tota la família com podeu estalviar més aigua. Compartiu les vostres idees amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC​ i participeu en el sorteig del premi.

PER SABER-NE MÉS…

Si voleu saber-ne més, us proposem venir al Museu de la Vida Rural i gaudir en família o amb el centre educatiu de les activitats sobre l’aigua.

A l’Espluga de Francolí, vam viure de ben a prop els efectes de l’aigua amb la riuada del passat octubre de 2019. Hi vam reflexionar en aquest article.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!