La igualtat de gènere és la igualtat de drets, responsabilitats i oportunitats que tenim tots els éssers humans sense distinció de ser homes o dones. En els últims anys s’han dut a terme grans avenços però, malauradament, avui en dia encara segueix existint molta desigualtat que afecta especialment a les nenes i a les dones. Aquesta desigualtat existeix en molts àmbits: en alguns països hi ha nenes que les obliguen a casar-se en contra de la seva voluntat o que no se’ls permet anar a l’escola.
A més a més, hi ha dones que fan la mateixa feina que els homes i cobren menys i també són les dones les que acostumen a ser víctimes de la violència de gènere. És difícil sintetitzar tot el que passa però hem de ser molt conscients que promoure la igualtat de gènere en tots els àmbits de la vida és sinònim d’una societat sana: des de la reducció de la pobresa a la promoció de la salut, l’educació, la protecció i el benestar de les persones.
EL REPTE
Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.
Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
EL MUSEU EN IMATGES!
La marmanyera
La planxa
Colònies a l’Espluga de Francolí
CONTEN I DIUEN…
Pot ser una nena guanyadora d’un premi Nobel de la Pau? Malala ho va ser i ella mateixa ens explica la seva història en forma de conte en aquest vídeo.
Us recomanem el llibre Un papa amb davantal de l’Editorial Bellaterra, escrit per Magela Demarco i il·lustrat per Andrea Bianco.
El protagonista es diu Salvador i ho sap fer tot. Treu la pols súper ràpid, és com si ballés, neteja els mobles i deixa les rajoles brillants. Compra menjar ecològic i a bon preu, renta i planxa com ningú, i sap una pila de trucs. D’ençà que va arribar ha revolucionat tota la casa… i també els que hi viuen.
Quin missatge creieu que ens vol donar l’autora?
Coneixeu la Rosa Parks o la Margherita Hack? Cada vegada hi ha més llibres que ens parlen de dones importants.
Us recomanem llegir Mi primer libro sobre Ellas de l’Editorial Anaya Infantil y Juvenil, escrit per Marta Rivera de la Cruz i il·lustrat per Cecilia Varela.
I també us recomanem el llibre Dones extraordinàries que van canviar el món de l’Editorial Barcanova, escrit i il·lustrat per Kate Pankhurst.
Inventeu-vos la portada d’un llibre amb un títol i una il·lustració ben originals. La protagonista? Vosaltres o una dona significativa de la vostra família. Si ho preferiu, mireu d’aconseguir una foto in fraganti mentre el pare o el germà escombren o cuinen. Si més no, convenceu-los que es deixin fotografiar amb davantal i algun estri de feinejar. Podeu aprofitar per entrevistar-los (quines feines de casa els agraden o detesten, quines no han fet mai, des de quan les fan…). Compartiu les vostres creacions a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
CÀMERA, ACCIÓ!
Us agraden les pel·lícules de prínceps i princeses? Penseu en alguna pel·lícula que hagueu vist sobre aquesta temàtica i reflexioneu sobre els personatges. Com es representen els prínceps? I les princeses?
Normalment, els prínceps són valents i han de salvar d’algun perill a les indefenses princeses, és a dir, elles necessiten l’ajuda d’ells. Però, us imagineu una història en que una princesa no esperi cap príncep per salvar-la? Li agradi tirar fletxes amb arc en comptes de triar quin vestit li agrada més? Us proposem mirar la pel·lícula Brave (Indomable) i que penseu en el paper de la protagonista. És una princesa com les que veiem habitualment?
VA D’ART!
La Kara Walker és una artista que juga amb les ombres. Realitza siluetes a mida real de color blanc o negre. Les seves obres representen situacions que impliquen violència i opressió, especialment cap a les dones i les persones negres. En algunes de les seves obres, interactuen les siluetes amb projectors de llum, amb la intenció de generar noves ombres o, en alguns casos, perquè l’espectador formi part de la composició amb la seva pròpia ombra.
A la seva pàgina web hi trobareu moltes de les seves obres.
Us proposem que jugueu amb les ombres. Com? Penseu en alguna història per explicar, us la podeu inventar o escollir un conte que us agradi molt. Podeu crear els vostres personatges amb cartolina negra i enganxar-los amb un bastonet. Penseu en l’escenari de la vostra representació. Necessitareu un llum i una roba blanca!
Un cop ho tingueu ben preparat, només necessiteu el públic. Us podeu gravar i compartir-ho amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC! Si en comptes d’una història preferiu fer una obra, com la Kara, podeu compartir-nos la fotografia.
ET SONA?
Tant se val si som nins, nenes, xiquets, noies… tots i totes som persones iguals. Somniem un món on homes i dones ens respectem i tinguem les mateixes oportunitats.
Us animem a escoltar la cançó Persones iguals del Petit Taller de Cançons.
També la trobareu en aquesta llista d’Spotify.
BONES PRÀCTIQUES
I nosaltres, què hi podem fer? Per començar, tenir present que la igualtat de gènere comença a casa. Les tasques domèstiques són responsabilitat de tothom i no només de les dones. I a vosaltres, quines feines de casa us agrada més fer? Cuinar, estendre la roba, rentar els plats… Hi ha una gran varietat i fer-les en família acostuma a ser més divertit.
Una altra cosa molt important és no donar mai res per suposat, creieu que hi ha jocs de nens i jocs de nenes? Us animem a fer una llista dels jocs als que més us agrada jugar i que us qüestioneu aquesta idea. A més a més, també podeu aprofitar i fer una entrevista a la vostra família i amistats sobre el tema. Segur que surten respostes ben interessants. Ens les expliqueu?
PER SABER-NE MÉS…
A la web del Club Súper 3 trobareu l’apartat dedicat a l’Agenda 2030 amb diferents capítols de cada ODS. Aquí podeu veure el que està dedicat a la igualtat de gènere.
Mira això que li passa a la Daisy. Has pensat mai per què és tan diferent la roba dels nens i la de les nenes? Penses que hi ha colors i missatges “per a elles” i “per a ells”?