L’educació és l’eina més poderosa per canviar el món: a través de l’educació podem millorar la nostra vida i aconseguir el desenvolupament sostenible. Ara bé, és important que l’educació sigui de qualitat perquè d’aquesta manera afavorirà un aprenentatge real i significatiu. Actualment es calcula que al món hi ha aproximadament 265 milions d’infants i joves que no estan escolaritzats, dels quals 57 milions es troben entre els 6 i 12 anys. Això és degut principalment a la pobresa, les guerres i els desastres naturals que tenen com a conseqüència escoles en males condicions i la falta de mestres formats.

Tot i així, durant els últims 10 anys hi ha hagut avenços importants i un gran nombre d’infants ha pogut rebre accés a l’escolarització, per exemple la matriculació a l’ensenyament primari en els països en desenvolupament ha arribat al 91% (segons l’Institut d’Estadística de l’UNESCO). Amb aquestes xifres esperançadores, aquest ODS vol assegurar que tots els nens i nenes del món tinguin l’oportunitat d’acabar l’educació primària i secundària, essent gratuïta, equitativa i de qualitat.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

La cartera

Colònies a l’Espluga de Francolí

El mapa

CONTEN I DIUEN…

Recordeu la Malala Yousafzai? A l’ODS 5 sobre la igualtat de gènere us en parlem. Allà trobareu un vídeo on ella mateixa ens explica la seva història. La valenta nena pakistanesa que des que tenia 11 anys viu defensant el seu somni: que totes les nenes del món, igual que els nens, puguin anar a escola!

En un país on els integristes musulmans prohibeixen a les nenes d’anar a escola i fins i tot utilitzen les armes, mireu el seu lema: “Un nen, un mestre, un llapis i un llibre poden canviar el món“.

El conte que us proposem explica la seva història i ho acompanya amb imatges molt boniques!

Malala pel dret de les nenes a l’educació, de Raphaëlle Frier i Aurélia Fronty (Editorial Blume).

CÀMERA, ACCIÓ!

Quanta estona necessiteu per arribar a l’escola? Hi aneu caminant? Amb bicicleta? Amb cotxe? Us imagineu haver de caminar cada dia 1 hora o més per anar a l’escola?

El documental Camino a la Escuela ens narra la història de quatre infants que els hi és molt difícil arribar a l’escola, però, tot i les dificultats per arribar-hi, tots comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i de voler anar-hi cada dia.

VA D’ART!

El coneixeu? Amb els seus deliciosos dibuixos, l’il·lustrador Joan Turu ens ajuda a reflexionar sobre l’escola i l’educació que volem.

Sabríeu inventar-vos un missatge d’aquest estil? Si preferiu dibuixar, feu un mural o cartell relacionat amb el dret a l’educació. Podeu il·lustrar el lema de la Malala o aquesta idea de Steiner: “El nostre esforç més gran ha de ser formar éssers humans lliures, capaços de donar sentit i direcció a les seves pròpies vides.”

Pengeu la fotografia de la vostra obra a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC!

ET SONA?

Coneixeu en Xesco Boix? Va ser un mestre, pedagog, músic, animador i cantant que va fer servir la seva veu i el seu talent per acompanyar l’educació del nostre país… i de quina manera! Quantes cançons precioses ens va deixar. Avui en recordem dues a la nostra llista d’Spotify.

Vull ser lliure”, perquè el Xesco -com la Malala- sabia prou bé que l’educació és la clau per a la llibertat de les persones. En aquest article de Catorze.cat trobareu la lletra i el sentireu cantar. I “Tots els nens del meu carrer” amb lletra de l’escriptor Josep Ma Espinàs: “Tots els nens del meu carrer volen jocs, somriures, créixer, viure bé, una casa, una escola… Tots els nens cantem cançons perquè els homes siguin bons…” A vegades el món no acaba de “girar rodó” i, llavors, els adults cal que ens deixem educar pels infants.

BONES PRÀCTIQUES

“L’educació és l’eina més poderosa per canviar el món: a través de l’educació podem millorar la nostra vida i aconseguir el desenvolupament sostenible.” Mireu com es mobilitzen altres nens i nenes del nostre planeta. Estan convençuts del lema “Time for a change”És temps de canvis, és temps per canviar i millorar el món.

En el dia a dia, compartir amb els companys i companyes d’escola les nostres habilitats és una bona idea per col·laborar conjuntament en l’assoliment d’aquest objectiu. També podeu aprofitar per regalar llibres que ja no llegiu a escoles o biblioteques, d’aquesta manera altres nens i nenes podran gaudir de la seva lectura. I sobretot, conservar ben vives sempre les ganes d’aprendre i de preguntar-se el per què de les coses.

PER SABER-NE MÉS…

Us proposem que visiteu la web Objectiu 2030 del Club Súper 3 on trobareu vídeos dedicats a cada ODS. Podreu veure una entrevista a la Maria Mur, responsable d’Educació UNICEF Comitè Catalunya i descobrir els projectes interessants que estan duent a terme per aconseguir aquest ODS, entre altres sorpreses.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!