L’any 2018 més de 70 milions de persones van fugir de les seves cases a causa de les guerres, persecucions i conflictes. Aproximadament 28,5 milions d’infants viuen en zones afectades per conflictes i no assisteixen a l’escola. Les situacions de violència i inseguretat, l’existència d’institucions dèbils i l’accés limitat a la justícia suposen una greu amenaça pel desenvolupament sostenible. La falta d’accés a la justícia implica que els conflictes queden sense resoldre i que les persones no poden obtenir protecció ni reparació. És important promoure societats pacífiques i inclusives, facilitar l’accés a la justícia per tothom i crear institucions eficaces, responsables i inclusives.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Balances apotecari

Detall del monument a Pau Casals

Obra de Joan Solé per a la Fundació Carulla

CONTEN I DIUEN…

Us convidem a llegir una poesia en veu alta, a poc a poc, assaborint cada paraula.

Quines sensacions us transmet? Us proposem plasmar-les de manera artística fent un collage. Teniu revistes per casa que pugueu reciclar? I llapis de colors? Deixeu que les paraules us inspirin i endavant! Compartiu-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.

PAU

És fràgil el mot,
dúctil el concepte.
Ha de dominar el món:
és el gran repte.
S’enfila pels núvols
i dibuixa coloms
amb branques d’oliveres
entre plomes al vol.
Equilibri de forces,
balanceig i raons.
Raons solemnes
o raonables qüestions?
Pau a la Terra
sota la llum del Sol.
I dia a dia gaudir de l’estrena
del més fràgil mot.

Isabel Barriel

Una altra meravella literària: A en Fabià no li interessa la guerra, d’Anaïs Vaugelade i l’Editorial Corimbo.

Dos regnes: el blau i el vermell. Dos reis. Dos prínceps. Dos regnes en guerra. Al Fabià, el príncep del regne dels blaus, no li interessa gens ni mica la guerra: prefereix llegir. Enginyós i espavilat com és, porta a terme una idea que ha tingut molt interessant. La voleu descobrir?

CÀMERA, ACCIÓ!

Al món hi ha molts conflictes que afecten a la vida de les persones, però també hi ha aquells conflictes més petits que poden afectar les nostres relacions. Sou capaços de posar solució quan teniu un problema amb els vostres germans o germanes, amics o amigues?

En el curt El Puente podem veure una situació de conflicte i com ho resolen els seus protagonistes.

VA D’ART!

Fixeu-vos quina obra més curiosa de Mona Hatoum. El nom de l’obra és Hot Spot II i amb una llum de neó dibuixa la geografia de cada continent, però no són les úniques línies que veiem en l’obra. Unes de més fines, de color vermell, simbolitzen conflicte. Però, podem localitzar el conflicte en un lloc concret del món? Per què creieu que les línies de conflicte les representa arreu del planeta?

ET SONA?

Us proposem que escolteu i visualitzeu el videoclip de La festa de la pau, una cançó interpretada per diversos artistes com Els Amics de les arts, Dàmaris Gelabert, Gemma Humet, Manu Guix o Elena Gadel.

La cançó llança un missatge a favor de la pau i tots els ingressos que provenen de les visualitzacions es destinen a Metges Sense Fronteres. Podeu entrar a la pàgina web del projecte i descobrir recursos al voltant de la cançó com un conte, partitures, una iniciativa solidària…

BONES PRÀCTIQUES

I nosaltres, de quina manera podem contribuir a aconseguir aquest ODS? Una bona idea és mantenint un ambient pacífic a casa, a l’escola, arreu on anem… Escoltant als altres i tenint present que la millor manera de solucionar els conflictes és parlant.

Per què no investigueu sobre el DENIP, el Dia Escolar de la No-violència i la Pau? Se celebra el 30 de gener, aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. També us animem a buscar informació sobre personatges importants al llarg de la història que han sigut defensors de la Pau com Lanza del Vasto o la Mare Teresa de Calcuta.

I per acabar, el projecte La festa de la pau és un gran recurs! Un projecte que té com a objectiu fer arribar a tothom la importància de la cultura de la pau. A més, coneixereu i podreu col·laborar amb l’ONG Metges Sense Fronteres.

En aquesta guia de FundiPau (Fundació per la Pau) també hi trobareu grans idees, organitzacions i campanyes on podeu col·laborar.

PER SABER-NE MÉS…

En el llibre Em dic… Gandhi, de Lara Toro i il·lustrat per la Mariona Cabassa –de l’Editorial Parramón– podreu conèixer la història de Mahatma Gandhi, considerat el pare de la no-violència i la pau. Un home extraordinari que va aconseguir la independència de l’Índia a través de la lluita no-violenta.

En el capítol d’Objectiu 2030 del Club Súper 3 dedicat a aquest ODS podreu escoltar a Sílvia Urbina, responsable de comunicació de l’associació Justícia i Pau.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!