Els boscos són imprescindibles per a la nostra supervivència. A Catalunya, la superfície de bosc ocupa el 64% del territori. Això és degut a una disminució de les activitats primàries tradicionals (agricultura, ramaderia o silvicultura) que ha tingut com a conseqüència que gran part dels boscos s’hagin deixat de treballar i cuidar.

La gestió del territori és vital, i més encara en el context actual d’emergència climàtica, per garantir la seva sostenibilitat. Als boscos s’hi troben més del 80% de totes les espècies terrestres d’animals, plantes i insectes. L’ODS 15 pretén protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i frenar la pèrdua de biodiversitat.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Destral

L’hort de l’MVR

Arada catalana

CONTEN I DIUEN…

A la jungla més impenetrable vivia un tigre molt valent. El tigre, fort i orgullós, és el rei. Però un dia, de cop i volta, la seva vida canvia. Què li passarà? Només us podem dir que la gran pregunta que es fa és: de què ens serveix ser forts i poderosos si no som lliures per fer el que vulguem? Petr Horáček, en aquest llibre, ens convida a parlar sobre el perill d’extinció o la captivitat dels animals salvatges.

Els arbres poden parlar? Poden mirar? Es mouen? O fins i tot, els arbres tenen consciència? O són intel·ligents? Ho podeu descobrir a El despertar de l’arbre, de Dídac P. Lagarriga i Albert Asensio. Hi trobareu molts secrets sobre els arbres i les plantes que segur que us sorprendran! Podeu fullejar el llibre clicant aquí.

CÀMERA, ACCIÓ!

El curt animat Paper World ens mostra la relació dels humans amb el medi natural, especialment amb els boscos i els animals. Fixeu-vos bé com ho fa. Quin és l’espai que es veu representat? En teniu algun de semblant a casa? En el curtmetratge, quines són les accions que plasmen la interacció humana amb el medi? El curt s’acaba amb una frase: «tots estem connectats», què significa? Les nostres accions afecten al medi ambient? Podem reflexionar com la nostra manera de viure pot afectar negativament o positivament a l’entorn.

Us agrada escriure històries? En aquest cas, us proposem despertar la vostra creativitat literària. Serieu capaços d’escriure una història a partir del vídeo que heu vist? Com que les imatges van acompanyades de música però no de paraules, us animem a que les poseu vosaltres. Podeu escriure sobre qualsevol cosa al voltant de la història i de la idea de «tots estem connectats». El format pot ser el que vulgueu: un còmic, un cal·ligrama, un conte, una poesia, una endevinalla… Imaginació al poder!

VA D’ART!

Coneixeu algun animal en perill d’extinció? Fixeu-vos amb l’obra de l’artista Paulo Grangeon.

L’obra 1600 Pandas World Tour ens mostra que els ossos panda són animals en perill d’extinció. Està composada per 1.600 ossos fabricats amb paper maché. L’exposició va voltar per diverses ciutats, principalment a Àsia però també a Europa, per denunciar que en queden molts pocs al món. Però els ossos panda no són els únics animals en perill d’extinció, n’hi ha molts més. Actualment, 5.200 espècies estan en perill. A la web del National Geographic en trobareu alguns exemples.

Us animem a investigar sobre artistes que treballin a partir de la natura. Us donem una pista: land art. Us atreviu a fer una obra amb elements de la natura que tingui un missatge reivindicatiu, relacionat amb els animals de prop o d’arreu del món en perill d’extinció, com la del Paulo? Ens agradaria que compartíssiu la vostra creació amb un títol, explicant què voleu expressar amb l’obra i si us heu inspirat amb algun artista.

ET SONA?

Una reflexió per a grans i petits: hem de revisar urgentment la nostra relació amb els animals i la natura. La Lali BeGood us sorprendrà amb El meu gos groc. Divertiu-vos ballant amb el seu videoclip.

També trobareu altres cançons relacionades amb els 17 ODS en aquesta llista que hem creat.

BONES PRÀCTIQUES

Us volem parlar del Parc Natural d’Interès Nacional de Poblet, un espai protegit degut a la seva gran biodiversitat. A més a més, hi podeu trobar un itinerari forestal terapèutic on descobrir, de manera molt especial, els grans beneficis que la natura ens regala.

Coneixeu Ramats de foc? Un projecte creat per evitar grans incendis i afavorir l’activitat ramadera i econòmica i el consum de proximitat.

Vam anar a conèixer la inciativa en motiu de l’exposició Jugar amb foc que tenim al museu.

Voluntariat Boscos Mediterranis és un projecte que neix de l’aliança entre el PNIN de Poblet i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, destinat a engegar una campanya pilot de voluntariat forestal en tot l’àmbit del paratge.

El projecte pretén aproximar el bosc de Poblet als ciutadans, participant en la gestió d’un bosc mediterrani d’alt interès ecològic, donant a conèixer les seves particularitats, la història i la gestió passada, actual i futura, en un moment clau per entendre les repercussions del canvi climàtic i els seus efectes en els boscos.

I nosaltres, què hi podem fer? Participar o organitzar una recollida de deixalles a la platja o a la muntanya amb la família i els amics, menjar de temporada -afavorint així a la gestió més sostenible del territori- i, sobretot, tenir presents les 3 famoses erres: reduir, reutilitzar i reciclar. Se us n’acut alguna altra? Reparar, redissenyar… Tenim ganes de sentir les vostres propostes!

Us animem a sentir-vos poderosos en el vostre dia a dia, cada acció és molt important.

PER SABER-NE MÉS…

Sabíeu que al Museu de la Vida Rural hi ha un espai expositiu dedicat a la flora i la fauna típica de la Conca de Barberà? Podeu visitar l’espai de manera autònoma o amb les activitats Els secrets del bosc o L’empremta del bosc que us proposem des del museu. Descobrireu la vida i els secrets que fan que un bosc sigui sostenible.

Sabíeu que als boscos s’hi troba el 80% de totes les espècies terrestre d’animals, plantes i insectes i que cada dia se n’arriben a extingir fins a 200? Greta Thunberg ens ofereix, en aquest vídeo, una manera esperançadora de relacionar-nos amb el medi ambient, oferint solucions creatives i possibles per construir un present i futur més sostenibles.

Podeu consultar la web Objectiu 2030 del Club Súper 3 on trobareu el capítol dedicat a l’ODS 15. I també us proposem el programa de l’InfoK dedicat als animals en perill d’extinció, on podreu conèixer la importància de totes les espècies del món.

Creieu que el foc és un aliat o un enemic dels humans? I dels boscos? Visiteu l’exposició “Jugar amb foc” que hem produït amb la Fundació Pau Costa i descobrireu, a través de l’art, la relació que els humans tenim amb el foc i el paisatge.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!