Les desigualtats basades en el gènere, l’edat, la discapacitat, l’orientació sexual, l’origen ètnic, la religió… dins dels països i entre ells són presents en tot el món i són un motiu de preocupació. Tot i que hi ha indicis positius cap a la reducció de les desigualtat en algunes dimensions, com la reducció de la desigualtat d’ingressos en alguns països, la desigualtat continua. Per acabar amb la desigualtat, s’ha de promoure i potenciar la inclusió social, econòmica i política de totes les persones i garantir la igualtat d’oportunitats; eliminant lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promoure legislacions, polítiques i mesures que afavoreixin la reducció de les desigualtats.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

Fonts i rentadors a Vimbodí

Banyera social

Casa dels homes, obra de Quico Estivill

CONTEN I DIUEN…

Vet aquí una novel·la -adreçada a majors de 8 anys- protagonitzada per un noi de 10 anys que viu a Bombai: 

«L’Agni no acaba d’entendre què és això de ser pobre. […] quan els grans parlen entre ells, […] solen acabar dient que són pobres. “Ser pobre no és bo”, pensa l’Agni, tot recordant les cares tristes dels grans quan diuen aquella paraula. Quan ho fan, mai somriuen…». «L’Agni treballa mentre somriu. Somnia que un dia la seva sort canviarà…».

Us animem a llegir L’Agni i la pluja, de Dora Sales amb il·lustracions d’Enrique Flores, de l’Editorial Kalandraka.

CÀMERA, ACCIÓ!

En aquest curt que us proposem podreu veure com al protagonista se li apareix una ploma. Què pot fer amb ella? Amb qui la comparteix? La història succeeix en un poble on hi viuen famílies amb escassos recursos i, tot i aquesta situació, podem veure una història on l’acció de compartir esdevé protagonista.

VA D’ART!

L’escriptora i bibliotecària Joana Raspall (1913-2013) va dedicar la meitat de la seva obra poètica als infants. Aquí teniu el poema Podries, representat d’una manera ben especial. A partir de la veu de la Sílvia Bel i els dibuixos de la Marta Bellvehí, us endinsareu en la poesia de la Joana.

Podries

Si haguessis nascut 
en una altra terra, 
podries ser blanc, 
podries ser negre… 
Un altre país 
fóra casa teva, 
i diries “sí” 
en un altra llengua... 

Joana Raspall

Poesia dibuixada és un projecte literari i multimèdia impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya en col·laboració amb Catorze on l’art, la poesia i l’audiovisual es fusionen per oferir una experiència lectora innovadora.

Us animeu a fer els vostres propis dibuixos a partir de la poesia Podries? Si ho preferiu, podeu fer-ho a partir d’alguna altra poesia! Compartiu-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC

ET SONA?

La poesia Podries també la trobareu musicada. Molts artistes han posat música a les paraules de la Joana Raspall. Gaudiu les cançons de Gemma Humet i Roba Estesa. També les trobareu en la nostra llista d’Spotify.

BONES PRÀCTIQUES

La desigualtat ens afecta a tots, per això és important que col·laborem conjuntament en aconseguir la igualtat efectiva entre totes les persones i la no-discriminació. En tot el món s’esdevenen protestes, iniciatives i moviments socials que evidencien que, encara a dia d’avui, queda molt camí per recórrer per assolir aquest objectiu. Aprendre a respectar a totes les persones, entendre que totes les persones som iguals però úniques, que hi ha diferents maners d’actuar  amb maneres diferents d’actuar a la nostra i tenir en compte que la diversitat és una gran riquesa és clau per caminar plegats en aquest camí de reducció de les desigualtats.

PER SABER-NE MÉS…

Diverses entitats catalanes d’acció social han impulsat el projecte Lliures. L’objectiu és construir un fons econòmic i social estable per donar suport a aquells projectes que treballin per revertir les situacions de pobresa, l’exclusió social i les desigualtats.

En el capítol del programa Objectiu 2030 dedicat a la reducció de les desigualtats coneixereu al Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació i podreu agafar idees de com ajudar a les persones que viuen al carrer.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!