
Seguint el fil conductor de l’exposició TROS DE DONA, amb aquesta xerrada volem acostar-nos a l’ofici de trementinaire, una professió desenvolupada majoritàriament per dones, a la vall de Vansa i a Tuixent, a la província de Lleida (l’ Alt Urgell), al peu de la serra del Cadí. Unes dones de mitjans del segle XIX que es van dedicar, caminant per boscos i carregades d’herbes i olis, a anar «guarint i curant tots els mals».
Eren grans coneixedores de les plantes, de les seves virtuts medicinals i dels processos d’elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral. Dones avançades a la seva època pel tarannà, gosadia i valor que juntament amb la situació socioeconòmica de la vall, les van portar a exercir aquest nou ofici per tota Catalunya. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar.
Coneixerem com vam viure, quins eren els seus preparats, transcripcions de converses de primera mà amb les darreres representants, dones d’avançada edat. Els assistents podran veure, tocar i olorar els seus preparats. Tot acompanyat amb una deliciosa infusió de lavanda.
Lluïsa Martínez Montserrat
Llicenciada en Pedagogia des del 1986, aromatòloga, és tutora de la UNED Sènior de Sant Boi de Llobregat on imparteix classes d’història del olis, les essències i els ungüents.
És una apassionada de la història i aquest fet l’ha portat a estudiar i investigar temes relacionats amb la dona, les seves activitats i com han tingut cura de la seva pell al llarg de diferents civilitzacions. Realitza tallers, xerrades divulgatives sobre el bon ús dels olis essencials i les seves aplicacions.
Activitat
Quan?
Dijous 2 de novembre de 2023
18 h
On?
Museu de la Vida Rural
Preu inscripció
Inscripcions
Sense inscripció