Plàstic. Genial o pervers, tu com ho veus?
Exposició temporal
de producció pròpia

Exposició temporal
Per a tots els públics
Quan?
15.02.19 – 05.01.20
On?
Museu de la Vida Rural
Tarifa d’accés
3 €
gratuïta amb l’entrada al museu
Una exposició entorn d’un dels materials que més han canviat les nostres vides.
On rau l’equilibri entre l’ús i l’abús del plàstic? El seu càracter econòmic, versàtil, resistent i durador ha generat grans canvis en la nostra vida aportant-nos grans avantatges, però també grans incovenients. La seva omnipresència s’ha convertit en una important amenaça que afecta greument els ecosistemes i, per tant, les nostres vides.
«Plàstic», la segona exposició de producció pròpia del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, ens convida, a partir de les arts visuals, a explorar la història del plàstic, ens aporta diverses mirades a aquest material i ens fa reflexionar sobre l’ús que en fem avui.
Comissariada per Núria Vila, la mostra compta amb la participació d’una vintena d’artistes locals i internacionals i reuneix objectes de la col·lecció del Museu de la Vida Rural, fotografies, vídeos i instal·lacions artístiques que interpel·len i pregunten constantment: «Tu, com ho veus?».
Hi intervenen veus joves i grans del món de l’art, la ciència, l’arquitectura, el disseny, el cinema, la filosofia i l’educació però, sobretot, hi participa tothom que la visiti aportant la seva visió.
Dividida en quatre àmbits –L’era del plàstic, L’objecte, La pervivència i L’abundància–, la mostra compta amb obres dels artistes Aleksey Kondratyev, Basurama, Coke Bartrina, Domestic Data Streamers, Elsa Yranzo, Ester Partegàs, Ida-Marie Corell, Ivana Larrosa, Lucas Hope, Mandy Barker, Nick Pumphrey, Núria Val, Octavi Serra, Pepi de Boissieu, Samuel Rodríguez, Sean Lin, Sil van der Woerd, Sílvia Conde i Sophie Thomas.
Un invent genial
Des de l’invenció de la parkesina el 1856, el plàstic ha revolucionat la vida humana. Un material resistent, econòmic, lleuger, impermeable, aïllant i perdurable. Els avantatges del plàstic en àmbits com el social, el tecnològic i, especialment, el mèdic, són inqüestionables.
Un invent pervers
El plàstic s’ha convertit en una de les principals amenaces per a l’ecosistema. La major part del plàstic no desapareix, sinó que es va descomponent en micropartícules. El 2018 es descobreix, per primera vegada, la presència de microplàstics en la femta humana.
Un invent pervers
El plàstic s’ha convertit en una de les principals amenaces per a l’ecosistema. La major part del plàstic no desapareix, sinó que es va descomponent en micropartícules. El 2018 es descobreix, per primera vegada, la presència de microplàstics en la femta humana.
Proposta educativa
L’eix educatiu és central en l’exposició. La mostra compta amb una proposta especialment dissenyada per a centres escolars que aprofundeix en els continguts de la temàtica.
L’activitat està adreçada als següents nivells educatius: cicle mitjà i superior d’educació primària, educació secundària, batxillerat, cicles formatius i educació especial.
Plàstic
Genial o pervers?
Continguts audiovisuals i articles
Article | Plàstic: Genial o pervers?
Per Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural
Article | ¿El futuro nos pide bioplásticos?
Per Ricard Jiménez Buendía, director científic de Tecnologies Industrials d’Eurecat
Article | Joves i futur
Per Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural
Article | De petit, a la meva ciutat no sortia mai sol de casa
Per Jordi Font Recasens, fotògraf
Article | L’objecte
Per Manuel Polanco, arquitecte i membre fundador de Basurama
Vídeo | Notícia a l’Espluga FM Ràdio i TAC12
Amb entrevista a la comissària de l’exposició, Núria Vila
Vídeo | Preguntes al voltant de l’exposició
La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó i la comissària de la mostra, Núria Vila, responen algunes preguntes al voltant de l’exposició.
Vídeo | Resum de l’acte d’inauguració
Reviu alguns dels millors moments de la inauguració de la segona exposició de producció pròpia del Museu de la Vida Rural.
Crèdits
PRODUCCIÓ
Museu de la Vida Rural – Fundació Carulla
COMISSARIAT I DISSENY GRÀFIC
Núria Vila
PROJECTE EDUCATIU
Còdol Educació
AUDIOVISUALS
Lucas Hope, Jordi Robert i Albert Grinyó
LABORATORI FOTOGRÀFIC
Còpia Lab
PRODUCCIÓ GRÀFICA
Grup Bou
FUSTERIA
Fusteria Mercadé
CORTINATGES
La Renovació
GALERIES
Galeria Nogueras Blanchard
TRANSPORTS
Abbot & Abbot Box Corporation
Pack & Send Reading
Trans Policap
TRADUCCIONS
Edicions a Petició
CORRECIONS DE TEXTOS
Edicions a Petició
ARTISTES
Lucas Hope, Coke Bartrina, Núria Val, Pepi de Boissieu, Aleksey Kondratyev, Ida-Marie Corell, Ester Partegàs, Sílvia Conde, Ivana Larrosa, Octavi Serra, Mandy Barker, Sophie Thomas, Nick Pumphrey, Samuel Rodríguez, Elsa Yranzo, Sil van der Woerd, Jorik Dozy i Sean Lin.
INSTAL·LACIÓ EXTERIOR
Basurama, amb la col·laboració de Sandro Cobo, Christina Ioannou, Pablo Paniagua i Mirielle Robles
INSTAL·LACIONS INTERIORS
Núria Vila i Mister Carton
DATA BRICKS
Domestic Data Streamers
TEXTOS DE SALA
Eulàlia Bosch, EURECAT i Manuel Polanco Pérez-Llantada
AGRAÏMENTS
Alex Nogueras, Rebeca Blanchard, Tamara Piña, Anna Badia, Albert Benítez, Pere Clemente, Sebastià Llorens, Llorens gmr, Família Franquès-Martí, Montse Ruiz Echezarreta, Mary Lennox, Yuka Tanaka, Alexandra de Requesens, Pep Quílez, David Rovira, Maria Àngela Anguera, Maria Assumpció Carulla, Ramon Joan Roselló, Anna Badia, Marta Domènech, Ramon Daví, Jordi Daví, Pruden Panadès i Mireia Quincoces.
FUNDACIÓ CARULLA
Presidència: Nicolau Brossa i Carulla
Direcció: Marta Esteve i Zaragoza
MUSEU DE LA VIDA RURAL
Direcció: Gemma Carbó i Ribugent
Conservació i documentació: Ramon Rosich i Montse Cabal
Acció cultural: Albert Carreras
Comunicació: Roger Òdena
Manteniment: Joan Roca i Jackeline Campo
organitza

amb el suport de
amb la col·laboració de
Una part dels fons que financen aquesta exposició prové de cabals de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.