L’escoltisme que jo he viscut

D’Albert Palacín i Artiga

Activitat

Presentació de llibre

Quan?

17.11.2024
11.30 h

On?

Museu Terra de l’Espluga de Francolí

tarifa d’accés

Gratuït

Inscripcions

Sense inscripció prèvia

El diumenge 17 de novembre de 2024, a les 11.30 h, el Museu Terra acollirà la presentació del llibre L’escoltisme que jo he viscut, d’Albert Palacín i Artiga.

La presentació del llibre anirà a càrrec de l’autor i l’acompanyaran Filo Farré, Manel Morgades, Toni Sánchez, Maria Montserrat i Pere Rius.

Sinopsi

L’Escoltisme que jo he viscut explica la visió d’Albert Palacín sobre el que ha estat el moviment escolta a la Conca de Barberà i contrades veïnes en els darrers seixanta anys. Una realitat en la qual hi ha jugat un paper transcendental, especialment en la fundació i consolidació dels diversos agrupaments de la comarca: a Montblanc (ara Mare de Déu de la Serra, creat el 1966 i encara actiu), a l’Espluga de Francolí (L’Estornell, iniciat el 1975 i encara actiu) i a Blancafort (Mare de Déu del Tallat, que es va crear el 1991 i va finalitzar la seva activitat el 2004). 

El llibre repassa els precedents històrics de l’escoltisme a la mateixa Conca i reviu molts dels records que guarden les persones que han anat passant durant les diverses dècades pels sempre estimats Caus. 

Autor

Albert Palacín i Artiga va néixer l’any 1939 a Arties, com el seu germà gran. Els pares, Francisco, d’Alós d’Isil, i Cèlia, de Reus, eren mestres, però era el final de la guerra i van haver de deixar la plaça i anaren a Ripoll, bisbat de Vic. Allà va entrar al Seminari. Són cinc germans. El pare, home fort i amant de la natura, va caure malalt i als 52 anys va morir. La mare va arreplegar tots els fills i es va traslladar a Reus. Va canviar de Seminari. Allí va fer filosofia i, a l’estiu, magisteri. Va demanar fer la llicència de teologia a Roma, i és allí on fou ordenat capellà, el temps del bon Papa, Joan XXIII, el 1963. 

De tornada el van destinar a Montblanc. Allí, a part de les classes va continuar l’escoltisme que van començar Mn. Gallart i Mn. Cabayol. Lilla va ser la primera parròquia on va servir, i després moltes altres, fins a arribar a plebà de Montblanc, que va acceptar perquè Mn. Àngel estava malalt. 

Per Sant Jordi de l’any 1966, van fer les primeres promeses a Poblet. Va ser el començament de l’escoltisme a Montblanc. Van arreglar l’abadia de Lilla, i hi feren les primeres colònies a l’estiu, amb les nenes del Col·legi de Maria Immaculada de Reus. Hi feien classes de català amb el llibret Faristol. També hi van fer colònies els de l’Espluga, i de vegades els de Montblanc. El van nomenar Vicari Episcopal de la Conca, la Segarra i les Garrigues. Cada dijous tenien reunió amb el Dr. Pont i Gol. Per l’Albert Palacín fou un privilegi tractar aquest sant baró durant els darrers anys del seu pontificat, per la seva bondat, saviesa i amor a l’església. «Que el Senyor li pagui amb escreix», manifesta Mn. Palacín. 

Del Col·legi de la Mercè va fer cap a l’Institut Narcís Oller de Valls, després de fer la llicenciatura de filologia a Tarragona. Llavors es va dedicar a l’estudi dels balls parlats i va publicar El ball parlat de Sant Pere Ermengol, de la Guàrdia dels Prats i el va representar amb la gent del poble 3 vegades. 

A part de les classes, es va dedicar a la reparació d’esglésies i ermites, sobretot la de Santa Maria de Montblanc i l’ermita de Santa Anna de Barberà. 

Entre altres distincions rebudes, l’11 de novembre del 2004, va rebre de la Fundació Carulla, el Premi d’Actuació Cívica, en la divuitena edició. 

organitza

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!