Dues pedres.
Paisatges persistents.
Exposició temporal
Exposició temporal
Per a tots els públics
Quan?
24.01.25 – 31.12.25
Inauguració: 24.01.25 | 18 h
On?
Museu Terra
Tarifa d’accés
3 €
gratuïta amb l’entrada al museu
Un paisatge esculpit amb les mans, un patrimoni viu.
Des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, Catalunya és una de les zones més riques en pedra seca, una tècnica mil·lenària que, al llarg dels anys, ha configurat un paisatge cultural que explica la nostra història i identitat.
L’exposició Dues pedres. Paisatges persistents, que s’inaugurarà el divendres 24 de gener de 2025 a les 18 h en un acte obert a tothom, arriba al Museu Terra de l’Espluga de Francolí per mostrar aquest ric patrimoni cultural. Però, especialment, per reivindicar la plena modernitat de la pedra seca en el nou escenari del canvi climàtic amb iniciatives obertes al present i al futur, capaces de combinar la saviesa de la tradició amb la nova mirada cap a la sostenibilitat i el respecte a l’entorn.
La tècnica de la pedra seca no és només un llegat del passat, sinó una aposta de futur. En un món complex i incert, aquesta exposició va molt més enllà de ser un cant nostàlgic a una manera de fer antiga i es presenta com una aposta ferma per combatre els reptes que ens planteja el futur.
La pedra seca és resistent, es nodreix de materials de proximitat, no deixa residus i s’integra del tot en l’entorn. Però no només això, els marges de pedra seca afavoreixen la biodiversitat, perquè són refugis d’insectes, d’ocells, de plantes, d’amfibis i de petits rèptils. Aquestes estructures, que no utilitzen cap mena d’argamassa ni morter per unir-les, proporcionen moltes oportunitats d’hàbitat per a una important diversitat animal i vegetal que esdevenen micronínxols ecològics de gran complexitat. Un autèntic paradís per a la flora i la fauna.
Bancals continguts en pedra que fan de tallafocs, aljubs o pous per emmagatzemar aigua, tines al costat de conreus de vinya o cabanes de volta que inspiren a arquitectes creatius per fer moderns allotjaments sostenibles, el patrimoni de la pedra seca del món rural català solca el país d’extrem a extrem.
Organitzada en tres àmbits, l’exposició utilitza els llenguatges artístics, objectes etnològics i dades científiques. El primer àmbit ens permet recórrer la gran diversitat paisatgística del territori català, aturant-nos en indrets amb una presència notable de pedra seca, com l’altiplà de la Terra Alta, les baixes Garrigues o la vall del Corb. El segon àmbit presenta les característiques de la tècnica a través d’una sèrie de conceptes que la defineixen –com ara arreu, mestratge o natural– i el tercer àmbit està dedicat a les iniciatives actuals de revitalització i recuperació del món rural.
Proposta educativa
L’eix educatiu és central en l’exposició. La mostra compta amb una proposta especialment dissenyada per a centres escolars que aprofundeix en els continguts de la temàtica.
L’activitat està adreçada a alumnes des de cicle mitjà d’educació primària fins a batxillerat, i també està pensada per a públic familiar, educació en el lleure i públic general.
Quan les pedres parlen
Visita guiada per a grups escolars
Activitats paral·leles
Crèdits
ORGANITZACIÓ
Generalitat de Catalunya
Departament de la Presidència
Direcció General de Difusió
Subdirectora general de Difusió
Abigail Martínez Gatius
Coordinació DGD / Palau Robert
Santi Rifà Sais
David Ortiz Ripoll
Amb la col·laboració del Departament de Cultura. Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
Presidència de la Fundació Carulla
Nicolau Brossa Carulla
Direcció de la Fundació Carulla
Marta Esteve Zaragoza
Direcció del Museu Terra
Gemma Carbó Ribugent
EXPOSICIÓ
Comissariat
Observatori del Paisatge de Catalunya. Pere Sala i Martí, Jordi Grau, Joan Reguant, Joan Nogué
Museografia
Queralt Suau
Disseny gràfic
Opisso Studio
Producció i muntatge expositiu
Intervento
Equip del Museu Terra
Albert Carreras
Montse Cabal
Roger Òdena
Rosa-Maria Pla
Joan Roca
Jackeline Campo
Laura Magrinyà
Maribel Serra
Gisela Carbajo
Projecte Educatiu
Còdol Educació
Paviment escenogràfic
Castells i Planas
Traduccions
T&S. Traducciones y Tratamiento de la Documentación
Audiovisuals de nova producció
Escriure en el temps. Realització: Mercedes Álvarez
La Conca de Barberà. Realització: Sara Boldú Botam. Artistes amb tractor
Entrevistes a Antoni Gironès Saderra, Eudald Carbonell i Roura, Eva Bonet Baqué, Gatano Blanch Gironés i Jordi Colat Ruana, Gemma Cots Tallada, Joan Vaqué Sans, Marc Talavera Roma, Roger Solé Coromina, Rosa Cerarols Ramírez. Realització: Creueta 119
Entrevista a Rebecca Clopath. Realització: Joan Reguant
Imatges d’arxiu, peces i objectes cedits
Els autors i les fonts s’indiquen als crèdits individuals dins l’exposició.
S’ha fet tots els possibles per localitzar els titulars dels drets de les imatges presentades. Si algú considera que el material utilitzat infringeix drets d’autor perquè n’és propietari o és persona autoritzada per ell, li preguem que ens ho comuniqui.
AGRAÏMENTS
A totes les persones i entitats que han compartit coneixements, testimonis, obres, imatges i documents per a aquesta exposició. Amb un esment especial a:
Agència Catalana de Notícies, Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Arxiu Nacional de Catalunya, Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (BHMT), Centre d’Interpretació de Sòls del Pirineus – ICGC, Centre d’Interpretació Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà, Consell de Mallorca, Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), Cooperativa L’Olivera, Diputació de Tarragona. Museu d’Art Modern, Editorial Farell, Fundació el Solà, Govern d’Andorra, Grup Drac Verd de Sitges, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Institut Català del Suro, Mancomunitat Taula del Sénia, Museu de Camins, Museu de Valls, Penedès Televisió, Quality Suber, santllors.com, Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura, The City Museum of Šibenik.
Àlex Tena, Anaïs Boudot, Anna Jiménez, Antoni Ferrando Roig, Antoni Gironès Saderra, Antònia Pitxot, Antonio Bellón, Branko Orbanić, Carles Fargas, Cèlia Mallafrè Balsells, Dani Pelagatti i Fondation Actions Environnement, Dennis van Zuijlekom, Elena Juncosa, Elena Milà Fortuny, Emilio Vaquer, Eudald Carbonell i Roura, Esther Baragalló, Eva Bonet Baqué, Eva Farré, Eva Marín, Eva Pomares, Filip Šrajer, Gatano Blanch Gironés, Gemma Bretcha, Gemma Cots Tallada, Hereus de Toni Keeler, Ignasi López, Jadran Kale, Jenar Fèlix, Joan Martínez, Joan Vaqué Sans, Jordi Colat Ruana, Jordi Giribet, Jordi Queralt, Josep Ignasi Oms, Josep Miquel Martí Rom, Júlia Viejobueno, Lluís Segura, Maite Oliva, Marc Talavera Roma, Marc Torres, Marcel·lí Descals, Maria del Agua Cortés, Marina Berdalet, Mario Urrea, Marta Ferré, Martin Steinbeck, Miquel Serrano, Miriam Colillas, Philippe Álvaro Frotté, Rafael López-Monné, Rebecca Clopath, Ricard Espelt, Roger Costa, Roger Solé Coromina, Rosa Cerarols Ramírez, Rosa Maria Canela, Sara Boldú Botam, Soazig Darnay, Tere Adell, Tomàs Badia Navarro, Ventura Roca, Xavier Rebés.
organitza
amb el suport de
adherits a