Sabíeu que els oceans contenen el 97% de l’aigua de la Terra? Aporten més de la meitat de l’oxigen que necessitem per viure i regulen el clima del planeta. Podríem dir que, en part, estem vius gràcies a ells. Per si això no fos prou, dels oceans també n’obtenim aliments, medicines i biocombustibles. Per això és tan important tenir-ne cura i vetllar perquè se’n faci una gestió sostenible.

Actualment, els nivells de residus als oceans estan augmentant, provocant un gran impacte en la vida dels éssers marins. Segons un informe de l’ONU, si no canviem els nostres hàbits el 2050 al mar hi haurà més plàstics que peixos. Ens trobem en un moment clau per actuar i entre tots i totes revertir aquesta xifra. Teniu ganes de fer una bona capbussada per descobrir com conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins? Agafeu aire, que comencem!

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

El bertrol

La nansa

Bacallà salat

CONTEN I DIUEN…

Vet aquí la història protagonitzada pel peix Neda-que-neda de Leo Lionni. Que n’és d’important el treball en equip! Quina riquesa i diversitat al fons del mar. Qui ens pot ajudar a superar les pors i les dificultats? Ho podeu descobrir llegint el llibre o escoltant-lo en aquest vídeo.

Sou capaços de trobar un peix prop vostre? Podeu buscar al congelador, visitar una peixateria, preguntar qui té una peixera… Teniu ganes d’ensenyar-nos la vostra col·lecció de petxines? Passegeu vora el mar o xaleu a la platja? Envieu-nos les vostres fotos amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.

CÀMERA, ACCIÓ!

Us agradaria veure alguns dels animals que viuen al fons del mar? Quins hi podríem trobar? Podeu veure l’obra Birthplace i descobrir-ne alguns, a veure si els coneixeu. Però, què més hi ha al mar? Què s’hi va trobant el protagonista? Qui acaba apareixent? Què creieu que pot simbolitzar? I què fa ell?

Què podríem fer perquè no hi hagués tant plàstic al nostre entorn? Reduir el consum de plàstics d’un sol ús i, els que utilitzem, reciclar-los! Fixeu-vos amb les obres de la Veronika Richterova! Podeu trobar-hi flors, cactus, algues, animals… Us animem a realitzar alguna obra amb un missatge reivindicatiu a partir del plàstic que trobeu a casa. D’aquesta manera, li donareu una segona vida i alhora potser inspirareu algú amb el vostre missatge.

I si voleu gaudir del cinema amb tot un clàssic, us recomanem la pel·lícula per a totes les edats La Ponyo al penya-segat de l’estudi d’animació japonès Studio Ghibli, escrita i dirigida per Hayao Miyazaki. La història està inspirada en el conte “La sireneta” de Hans Cristian Andersen. T’imagines que un dia anessis a la platja i et trobessis una nena-peix? T’encantarà!

VA D’ART!

Creieu que és possible visitar un museu al fons de l’oceà? Quin tipus d’obres hi podrien haver? Podeu descobrir-ho al Museo Atlántico de Lanzarote, inaugurat el 2017. És el primer museu subaquàtic d’Europa, però no del món.

Les obres són escultures de l’artista Jason de Caires Taylor i representen diverses temàtiques socials i ambientals, com el perillós viatge pel mar de les persones refugiades, la incapacitat dels humans de ser respectuosos amb el nostre entorn natural o la nostra vulnerabilitat davant d’elements naturals com l’oceà. En algunes de les obres l’artista representa veïns de l’illa de Lanzarote en el seu dia a dia.

Les escultures no estan pensades només com a obra d’art sinó també amb la funció de crear nous ecosistemes. Què vol dir això? Les obres passen a formar part del fons marí i són un espai on hi creixen esculls de corall que atrauen peixos i altres espècies. Què passarà amb els anys? La natura envairà les escultures i les farà desaparèixer.

ET SONA?

A veure si us agrada en Marçal cantant sobre el fons del mar.
Sota l’aigua, de Roleguita & Boquerón.

Sota l’aigua hi viuen…

Sota l’aigua no portis paraigua…

Sota l’aigua, porqueria de la gent marrana…

Descobriu les cançons del mar d’en Jordi Tonietti en aquesta llista. Hi trobareu els habitants del fons marí: “Algues”, “Cavallet de mar”, “Cinc peixos”, “El cranc”, “La petxina”, “El pop canta havaneres”, “Estrella”…

BONES PRÀCTIQUES

I nosaltres, què hi podem fer? Els petits canvis són poderosos. Utilitzar més sovint el transport públic, desconnectar els aparells electrònics quan no s’utilitzen i menjar productes de temporada i de proximitat són algunes idees que ajuden a reduir la petjada de carboni, un factor que contribueix a l’augment del nivell del mar. Us deixem amb un calendari per descobrir la temporada de cada peix i així saber quan és moment de consumir-lo o no.

Recordeu també que sempre és un bon moment per organitzar una excursió, tant al mar com a la muntanya, amb la família, els amics… i aprofitar per netejar les deixalles que trobeu pel camí. I per últim, us animem a reduir –en la mesura del possible– el consum dels plàstics: comprant a granel amb les vostres pròpies bosses de roba, escollint productes fets de materials biodegradables o dutxant-vos amb una pastilla de sabó -per evitar els envasos de plàstic-  són alguns exemples! Ens expliqueu els vostres? Ens agradaria molt saber-los.

PER SABER-NE MÉS…

L’any passat al Museu de la Vida Rural vam produir l’exposició Plàstic. Genial o pervers, tu com ho veus? Gràcies a ella vam reflexionar molt sobre l’ús i la utilitat d’aquest material. Aviat podreu gaudir de l’exposició en forma d’activitat.

Us proposem descobrir el programa especial de l’Info K dedicat del Club Súper 3 dedicat a l’ODS 14.   aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Sabíeu que ben a prop de la nostra costa hi neda la segona espècie de balena més gran del món? Pot arribar a mesurar 23 metres de llargada. Teniu ganes de descobrir-ne més coses?

No us perdeu l’especial Criatures del Diari Ara.

L’espluguí Albert Grinyó, col·laborador també del Museu, ha rebut un premi pel documental Mareas Ocultas que parla precisament sobre la contaminació del mar pel plàstic.

No us perdeu el tràiler.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!