La Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i el Museu de la Vida Rural organitzen, el pròxim dilluns 12 de juny, un curs de formació per conèixer les novetats, pràctiques i experiències en el camp de la museografia sostenible en relació als muntatges expogràfics i projectes museogràfics per a equipaments culturals.
La primera part del curs serà per donar eines i la seva pràctica en relació al muntatge d’exposicions amb els mínim impactes ambientals i amb recursos assequibles.
La segona part serà un debat de casos, siguin reals procedents dels assistents, o hipotètics plantejats en grup per buscar solucions a reptes als quals s’enfronten els museògrafs.
El curs, a càrrec d’Anna Alcubierre, està destinat a professionals del món de la museologia i la museografia, directors, comissaris tècnics i personal de museus, gestors culturals, gestors de sales d’exposicions, centres culturals, equipaments patrimonials o galeries artístiques que treballin en la producció d’exposicions.
El curs es farà de 9.30 a 14 i de 15.30 a 18.30 h.
Aquest curs de temporada forma part del programa de formació Back to basics del Museu de la Vida Rural per a aquest 2023, en què cada mes s’oferirà un nou curs, excepte al juliol i a l’agost.
PROGRAMA
CAP A UNA GESTIÓ CULTURAL SOSTENIBLE
- – Com passar a l’acció? La incorporació de la sostenibilitat ambiental als nostres plans executius.
- – Les pautes per obtenir objectius.
CONTEXT I REFERENTS ALS MUSEUS I CENTRES CULTURALS
- – Museus verds. L’adaptació ecològica i el context temporal i artístic.
- – Iniciatives plurals d’aplicació de sostenibilitat als museus. Organitzacions internacionals models.
- – El potencial en l’àmbit cultural i artístic. Marc legislatiu o pensament ecològic?
LES EXPOSICIONS TEMPORALS D’ART
- – Els criteris sostenibilistes: genèrics, sobre els materials, el transport i la gestió.
- – Les etapes vinculades i els actors implicats a un projecte expositiu.
- – Del discurs a l’acció. Presentació d’experiències inspiradores: casos d’estudi.
QUÈ PASSA ALS NOSTRES CENTRES?
- – Debat a partir d’experiències reals. Anàlisi d’exemples concrets i possibles reaccions.
INSCRIPCIONS
El curs té un preu de 8 € per persona. Per realitzar la inscripció cal realitzar el pagament del curs per avançat, que es pot fer en línia, presencialment o per telèfon.
Per a qualsevol dubte podeu contactar amb el Museu a través del 977 870 576 o del correu info@museuvidarural.cat
Les places són limitades.
ANNA ALCUBIERRE
Doctora en Educació per la UdG. Forma part del personal docent investigador a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art adscrit a la UAB on dona classes al Grau de Disseny, al Màster de Disseny d’Espais i al Postgrau d’Exposicions el qual coordina. També imparteix docència a l’Institut del Teatre. Va estudiar disseny a EINA, es va llicenciar en escenografia a l’Institut del Teatre de Barcelona, va realitzar un curs de postgrau de Direcció d’Art a l’Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París, i un màster oficial interuniversitari en Gestió Cultural a la UOC/UdG.
Acumula 25 anys d’experiència en l’àmbit museogràfic i escenogràfic i actualment dirigeix l’estudi Espai e. Ha treballat en nombroses i destacades institucions com ara la Basílica de la Sagrada Família, la Biblioteca Nacional de España, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació La Pedrera, la Fundació Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, el Museo del Prado o el Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Els seus projectes han estat reconeguts amb premis o mencions, com els Premis MAX, Premis FAD, Premis ACCA, Premis de l’AMC, Premi Ramon Roca Boncompte o Premi de la Cambra de Comerç.
Activitat
Quan?
Dilluns 12 de juny de 2023
De 9.30 a 14 i de 15.30 a 18.30 h
On?
Museu de la Vida Rural
Preu inscripció
Inscripcions
En línia, presencialment o al 977 870 576
Coorganitzat amb:
Amb el suport de: