L’últim ODS ens recorda la necessitat de crear aliances per poder assolir tots els objectius de desenvolupament sostenible. Hi ha d’haver aliances entre els governs, el sector privat i la ciutadania. Perquè funcioni el programa de desenvolupament sostenible de manera satisfactòria, és necessari l’establiment d’associacions inclusives a nivell mundial, regional, nacional i local sobre principis i valors i amb uns objectius compromesos amb les persones i el planeta. Els països i les associacions mundials han de cooperar per assolir els objectius plantejats.

EL REPTE

Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.

Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

EL MUSEU EN IMATGES!

La cooperativa agrícola de l’Espluga

La portadora

Mural de Llucià Navarro

CONTEN I DIUEN…

Sempre s’ha dit que «la unió fa la força», que si ens unim és més fàcil vèncer. Però, a vegades no és gens fàcil organitzar-se. Mira, si no, què els passa a aquesta colla de gallines protagonistes del llibre La unió fa la força, de Laurent Cardon, de l’editorial Tramuntana. Un àlbum il·lustrat que parla de gallines i de política i ens ofereix algunes idees sobre la solidaritat, la tolerància, la democràcia i la convivència.

CÀMERA, ACCIÓ!

Fixeu-vos amb els animals que apareixen en aquest curt que us proposem. Quins problemes se’ls plantegen? Què fan per poder-los solucionar? Què feu vosaltres quan teniu un problema? Demaneu ajuda?

VA D’ART!

Sabeu què és un “Cadàver exquisit”? N’heu fet mai cap? És un joc creat pels artistes surrealistes en què es realitzen obres a partir de la creació i la invenció col·lectiva. La imatge que veieu està creada per l’Olga Xirinacs, el Joan Paton i l’Albert Macaya. El joc consisteix en crear una frase o un dibuix a partir de diverses aportacions sense saber com és l’obra de les altres persones que hi participen. És una manera de crear obres artístiques a través de la participació de diverses persones, això sí, sense saber quin serà el resultat final.

Us animeu a fer-ne un? Expliqueu-ho als amics o amigues i podeu començar a crear. Molt important: quan hagueu fet la vostra creació i la passeu al següent participant, li heu de deixar alguna part visible perquè pugui continuar l’obra.

I encara una altra proposta artística de col·laboració. Aquesta vegada, però… amb aranyes! Mireu què ens proposa l’artista Tomàs Saraceno amb l’exposició On Air.

ET SONA?

Tens pocs anys però les coses clares? Ets dels que volen canviar el món? Creus que els qui manen no estan fent prou? Si has contestat amb un sí rotund a aquestes preguntes… t’agradarà sentir la cançó Planeta Greta, de Macedònia!

També us proposem Si ens deixéssim de romanços, de Xesco Boix. Ell estava estava convençut que si totes les persones de la terra ens estiméssim, el món podria ser un paradís.

També les trobareu, aquestes i moltes més sobre els ODS, en la nostra llista d’Spotify.

BONES PRÀCTIQUES

Nois i noies, famílies, centres educatius, hem arribat a l’últim ODS! Aquests mesos us hem anat proposant diverses bones pràctiques en la línia d’assolir els objectius de desenvolupament sostenible i ara que arribem al final, ens agradaria conèixer quines són aquelles accions que heu incorporat en el vostre dia a dia des que vam iniciar aquest viatge. Com us hem anat dient, tots els canvis són poderosos!

PER SABER-NE MÉS…

La Lynn Margulis era una biòloga que amb la seva teoria de la simbiosi va canviar la manera d’entendre el món natural. Va oposar-se a la idea de la competència entre espècies com a motor d’evolució i defensant les relacions de cooperació entre les espècies com autèntic impuls d’evolució. Tota una revolució científica!

Margulis afirmava que «la idea de l’home separat i explotador de la naturalesa, ha de canviar perquè és la base de la crisi ecològica». Si sabem cooperar, com a part de la natura que som, segur que ens en sortim.

Aquí podràs veure una pel·lícula sobre Lynn Margulis.

I en aquest altre enllaç del Museo Nacional de Ciencias Naturales podràs escoltar el conte El baile de las bacterias i descobrir més propostes i activitats a l’entorn d’aquesta teoria científica tan interessant.

En aquest episodi del programa Objectiu 2030 del Club Super 3, podreu escoltar a Arnau Queralt, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya i conèixer quines són les aliances per poder assolir els objectius de desenvolupament sostenible i què s’està fent des de la Generalitat.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Subscriu-t'hi i rebràs informació sobre tot el què fem!

T'hi has inscrit correctament!