Avui en dia, el 13% de la població mundial no té accés a serveis moderns d’electricitat; 3.000 milions de persones depenen de la fusta, el carbó vegetal o de les deixalles d’origen animal per cuinar o escalfar el menjar. L’energia és fonamental per quasi tots els grans reptes i oportunitats que hi ha en el món actual però també és el factor que més contribueix al canvi climàtic i representa el 60% de totes les emissions mundials dels gasos d’efecte hivernacle.
Per aquest motiu és important la substitució de les energies fòssils o no renovables per les energies netes com la solar, l’eòlica i la hidràulica, anomenades energies renovables i que siguin accessibles a tota la població.
EL REPTE
Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.
Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
EL MUSEU EN IMATGES!
El canet
El carro
Sínia a Binissalem, Mallorca
CONTEN I DIUEN…
Pareu les orelles i descobrireu com s’ho van fer en un indret del món per aconseguir electricitat de forma neta i continuada… Heus aquí El drac vermell, de Max Velthuijs, editat per l’Editorial Libros del Zorro Rojo.
Aquí us l’explica l’Elena, de la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre.
Us imagineu que poguéssim utilitzar energia positiva 100% neta i renovable? En el món de la fantasia, les rialles, els acudits, les abraçades i els bons desitjos podrien ser el combustible per al funcionament d’aparells o vehicles. Si se us acut una bona idea, una breu història, una endevinalla o un rodolí, envieu-nos-ho a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
CÀMERA, ACCIÓ!
Avui us proposem la pel·lícula El viaje de Gaia, on coneixereu les aventures d’una nena de deu anys que torna d’un futur terrible on l’equilibri entre els humans i la terra s’ha trencat i ja no s’hi pot fer res. Per això emprendrà la seva gran missió: viatjar al passat per convèncer als humans d’avui que encara som a temps d’evitar el desastre i produir energia d’una forma sostenible. Ho aconseguirà?
Gaia, a la pel·lícula, utilitzava llimones per carregar la nau. Vols fer un experiment per veure com les llimones poden ser electritzants? Al Dinàmicks del Club Súper 3 t’expliquen com fer-ho!
VA D’ART!
Us imagineu caminar per sobre d’un camí ple d’estrelles? L’artista Dan Roosegaarde va crear un carril bici inspirat amb La nit estelada, de Van Gogh. Durant el dia es carrega amb energia solar i a la nit mostra aquesta meravellosa imatge.
Aquest artista treballa amb projectes molt sorprenents. Mireu, mireu!
ET SONA?
A veure si sabreu trobar la solució a aquesta endevinalla:
“Què és allò que et porta per a tot arreu fent girar una cosa amb la planta del peu? No contamina i té botzina. Hi pots anar assegut i també dempeus. No rondina i no li cal benzina. Segur que ja ho sabeu…”
Busqueu una cançó d’en Xesco Boix en la nostra llista d’Spotify i sabreu si heu encertat la resposta!
BONES PRÀCTIQUES
Què hi podem fer nosaltres des de casa? Primer de tot, procurar estalviar energia. De quina manera? Apagant els llums quan pugueu utilitzar la llum natural, tapar les olles quan poseu a bullir aigua (arriba a reduir el 75% d’energia!), desconnectar els aparells que no utilitzeu, quan faci calor abaixar les persianes… Tots aquests gestos, per petits que puguin semblar, tenen molta força. Us animem a ser creatius i creatives i a enviar-nos les vostres idees!
PER SABER-NE MÉS…
Heu sentit a parlar de les energies fòssils? I de les renovables? Us proposem veure aquest vídeo de l’Info K en què expliquen què són!
I, per acabar, us proposem veure el capítol dedicat a aquest ODS del programa Objectiu 2030 del Club Súper 3. No us el perdeu!