Avui en dia la taxa de pobresa mundial s’ha reduït a la meitat des de l’any 2000 però, tot i així, encara hi ha 783 milions de persones que viuen en situació de pobresa extrema, de les quals la meitat són menors de 18 anys. Es considera que algú es troba en situació de pobresa extrema quan no té suficients diners per pagar les necessitats bàsiques d’alimentació, salut i educació. Això pot ser o bé per falta de feina o per tenir una feina que no permet cobrir aquestes necessitats bàsiques. A més a més, sovint es transmet entre generacions.
La pobresa va més enllà del tema econòmic: és un problema de drets humans que es manifesta de formes molt diverses: la fam, la malnutrició, la falta d’un habitatge digne o l’accés limitat a serveis bàsics com la salut o l’educació en són alguns exemples. És per això que per aconseguir erradicar la pobresa extrema és imprescindible actuar en aquests diferents àmbits arreu del món.
EL REPTE
Us proposem un seguit d’accions que podeu fer des de casa vostra.
Aquest repte forma part de SOStenibilitat en joc, un recurs interactiu amb reptes per a cada un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
EL MUSEU EN IMATGES!
El captaire. Col·lecció Traité
Carrer Les fonts de Capafonts. ca. 1925
La lletera
CONTEN I DIUEN…
Us proposem llegir “Els nens del mar” de Jaume Escala i Carme Solé Vendrell de l’Editorial Corre la voz. Un entorn dur, barraques vora el mar, marginació… Ens hem parat a pensar mai que alguns infants que viuen en aquestes condicions de pobresa -i en són 30 milions en els països més rics- possiblement mai llegiran cap conte que alimenti la seva fantasia?
Nens i nenes, sabríeu muntar-vos una cabana en un racó de casa? Entreu-hi amb un o dos dels vostres llibres preferits i gaudiu de la lectura mentre creix la vostra imaginació. En acabat, traieu el cap entre les mantes, cartrons o coixins de la vostra construcció i mostreu-nos els contes. Demaneu que us facin la foto i pengeu-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #SOStenibilitatenJOC.
CÀMERA, ACCIÓ!
Us proposem conèixer en Vicenç Ferrer, una persona que va dedicar tota la vida a lluitar contra la pobresa dels més pobres.
“Un dia, Vicenç va preguntar-li a l’Anna -la seva companya amb qui treballava a l’Índia-: què faries si no poguessis fer coses grans? I l’Anna va respondre:
-Doncs, faria coses petites!
El Vicenç i l’Anna tenien un gran secret: sabien que moltes persones juntes fent coses petites poden aconseguir grans coses”.
I tu… vols fer coses grans o petites?
VA D’ART!
Avui us proposem que conegueu l’artista que ha fet les il·lustracions del llibre que us hem recomanat, la Carme Solé Vendrell. La coneixeu? Des de fa anys duu a terme la campanya Why? Cares molt expressives de nens i nenes en situació de guerra, pobresa, injustícia… que l’artista dibuixa sobre roba i penja pels balcons de les ciutats.
Carme Solé Vendrell va exposar la seva obra al Museu de la Vida Rural l’any 2014 amb l’exposició “La croada dels nens”, i Jaume Escala en va ser el comissari.
L’exposició es componia d’una vintena de quadres. Retrats en primer pla d’infants d’Iraq, Kurdistan, Palestina, Ruanda, Somàlia… que van ser acompanyades de tres escultures i una selecció d’escrits de Carme Solé Vendrell; també poemes i pensaments d’escriptors com Pere Quart, Miquel Martí i Pol, Paul Auster… que reflexionaven en el mateix sentit. Us mostrem algunes fotografies de l’exposició i de l’activitat que van fer amb ella molts alumnes de la Conca de Barberà.
La mateixa il·lustradora us proposa que formeu part d’aquesta campanya i us explica com fer-ho. Us animeu a dibuixar el retrat d’un infant o el vostre autoretrat i penjar-lo al balcó? Pengeu la fotografia amb l’etiqueta #SOStenbilitatenJOC i participeu al repte d’aquest ODS!
ET SONA?
Us proposem escoltar De igual a igual de Jarabe de Palo. La cançó està feta pel projecte Alegría Sin Fronteras i parla del dret de tots els infants de jugar, riure, somniar… Ho fa a través de la història d’una nena de l’Etiòpia rural i d’un nen refugiat nascut al mar. Inspirem-nos amb aquesta alegre melodia per construir un món amb més igualtat d’oportunitats per a tots els infants!
Trobareu aquesta i altres cançons en la nostra llista de Spotify.
BONES PRÀCTIQUES
I nosaltres, què hi podem fer? Podem comprar productes de comerç just, ja que d’aquesta manera ens assegurem que les persones han rebut un sou digne per fer la seva feina i, a més a més, que s’han tingut en compte criteris socials i mediambientals. Els trobareu amb aquest segell.
Una altra bona pràctica és fer de voluntari en alguna associació que doni suport a les persones que estan en situacions de pobresa. Informa’t de les entitats solidàries que lluiten per erradicar la pobresa entenent que no es tracta de fer caritat sinó de canviar les estructures injustes que són la causa de la pobresa.
PER SABER-NE MÉS…
El Club Súper 3 ha fet un programa dedicat als 17 ODS. Us compartim el que està dedicat a la Fi de la Pobresa.
Us compartim també el vídeo que ha fet el centre UNESCO Etxea i que explica molt bé aquest ODS.
Per últim, compartim el projecte Lliures, que té com a objectiu construir un fons social per fer front a la pobresa, les desigualtats i l’exclusió a Catalunya. Sabíeu que només a Catalunya 1 de cada 5 persones viu en risc de pobresa o exclusió social? Erradiquem la pobresa!